Izaberite stranicu

У Парохијском дому Романијске Лазарице у Сокоцу, синоћ је премијерно приказан документарни филм „За овакав пут потребно је труда, тамо гдје идемо дешавају се чуда“, који говори о ходочашћу манастиру Острог.

Филм је осмишљен са циљем да се широј јавности приближи пут од 230 км који храбри момци и дјевојке из Соколца преживљавају већ пуних 10 година на ходочашћу до манастира Острог.

“Тамо гдје идемо дешавају се чуда” је рађен у продукцији Јавног предузећа „Инфо центар“ Соколац, и приказан непосредно пред обиљежавање 43 године информисања у овом мјесту у подножју планине Романије.

Протојереј Илија Чупић, старешина Храма Светог пророка Илије, казао је да су у времену када многи људи немају јасан смисао живота, потребне овакве позитивне приче да би човјека оплемениле на један начин и људима дали смисао и циљ живота:

“Управо вечерашњи документарни филм даје један истински, прави смисао живота, показујући како човјек може да се оплемени кроз неке више циљеве идеје за које треба да живи у овом животу.”

Зорица Мирјанић, директор „Инфо центар“ Соколац истиче да је било пуно изазова и да је негдје у ваздуху остала да виси прича о мотивима, неоствареним жељама, надањима, можда заклетвама, о свему ономе што прати ходочаснике на путу ка Св. Василију Острошком.

Организатор ходочашћа манастиру Острог, Младен Цвијетић очекују да ће им се следеће године у ходочашћу придружити гости из Удружења грађана “Церски марш” и “Колубарски марш” из Србије.

Да овај филм буди лијепа сјећања потврдио је, по завршетку пројекције, отац Георгије Станковић, намјесник манастира Св. Тројице у Озерковићима који је током похађања Богословије на Цетињу као стипендиста Острога, доста времена проводио у Острогу:

“Треба духовне храбрости и морала, треба бити надахнут Духом Светим да човјек прође то што су ови млади људи прошли. Драго ми је да постоје такви људи.”

Приказивању документарца присуствовали су представници Града Источно Сарајево, свештенство Црквене општине Соколац, представници локалне заједнице, јавног и друштвеног живота, те велики број грађана.

Извор: Инфо центар Соколац

Опширније у видео прилогу ИЦС:

Pin It on Pinterest

Share This