Izaberite stranicu

Музеј Савада Мики Киненкан објавио је на конференцији за штампу да сликовни свитак који приказује хришћане у Јапану, а који поседује у својој колекцији, највероватније потиче из периода Азучи-Момојама с краја 16. века, одмах након што се хришћанство појавило у Јапану.

Савада Мики Кинкен музеј у граду Оисо, у префектури Канагава, сматра да је та слика вредна за разумевање како су рани јапански хришћани исповедали своју веру у то време.

Сликовни свитак који је висок 22 центиметра, а 320 центиметра дуг, осликан је јапанским мастилом. Он приказује 15 сцена из живота Исуса Христа и Пресвете Богородице са неким латинским молитвама написаним јапанским фонетским карактерима. Слике садрже јапанске елементе, такве да на њима људи носе хакаме, јапанске традиционалне панталоне.

Такође постоји натпис: „1592. године након Његовог рођења“, што наводи на закључак да је ово уметничко дело остварено 1592. године. Радиокарбонско мерење старости папира који се користио у свитку, показује да је сачињен нешто пре 1633. године.

Сматра се да је опстало до данас само неколико таквих слика због прогона хришћана од стране јапанских владара. Након што је Свети Фрања Ксавијер дошао у Јапан да рашири веру 1549. године, самурајски лорд (даимјо) Хидејоши Тојотоми наредио је да се хришћани протерају 1587. године, а Шогунат Едо такође је забранио веру 1612. године.

Осаму Иноуе, заменик директора Историјског музеја Јокохаме који је проучио свитак, процењује да је ово уметничко дело одраз снажног повећања броја верника. „Обични људи су вероватно цртали ове слике на папиру, јер материјал је био јефтин, а (аутентичних) верских предмета је било веома мало због све већег броја Христових следбеника,“ рекао је Иноуе.

Музеј је са приказивањем осликаног свитка почео 23. новембра 2018. године.

Извор: Byzantine texas

Pin It on Pinterest

Share This