Izaberite stranicu

Представници Хуманитарне организације “28. јун” из Канаде, која годинама уназад помаже Србији и региону, учествоваће данас на заседању Форума за мањинска питања у Женеви, где ће говорити о значају заштите и очувања културног наслеђа на Косову и Метохији и изложити све препреке и проблеме са којима се суочавају Срби у јужној српској покрајини.

Организација “28. јун” је прва добротворна организација са западног Балкана којој је у мају ове године додељен посебан консултативни статус при Уједињеним нацијама, након 18 месеци, колико је трајао проступак пријављивања.

“То подразумева да у наредне четири године имамо право и обавезу да делегирамо до 30 чланова који ће на месечном или тромесечном нивоу достављати писмено или усмено извештаје са терена о социјално-економским питањима, и свему што затичу на терену током хуманитарног рада”, каже извршна директора за Балкан Александра М. Трифуновић.

Она истиче да ће на заседању у Женеви директорка Хуманитарне организације “28. јун” Јелисавета Томовић говорити пре свега о значају очувања културног идентитета, а предаће и фото и видео материјал са петицијом.

Реч је практично о наставку кампање “No Kosovo in Unesco”, која се сада зове “Догодине у Призрену”.

“Циљ је да сакупимо 156.000 потписа, симболично с обзиром на 156 цркава и манастира који су пострадали током погрома. Такође, на заседању у Бечу, 6. децембра представници наше организације говориће и о криминалним активностима , а користиће се и документима других организација”, истакла је Трифуновић.

Иначе, хуманитарна организација “28. јун” заједно са компанијом “Supplies Over Seas” послала је контејнер медицинске помоћи вредан 700.000 долара који ће стићи у медицински центар Ниш, где це нека опрема остати, а остала ће бити послата болницама и клиникама широм Србије, Републике Српске, Крајине и Црне Горе.

Очекује се да ће пошиљка из Кентакија стићи у Србију око Нове године.

У њој се налазе неопходне машине за анестезију, рендген, машине за ултразвук и ЕКГ, електричне болничке кревете, неопходне мониторе и остале ствари које су потребне болницама широм региона, објаснила је саговорница Танјуга.

Надамо се да ће ова помоћ допринети побољшању услова и квалитета живота становништва, рекла је Трифуновић.

Хуманитарна организација “28. јун” већ дуже време сарађује са медицинским центром у Нишу где је 2013. већ послата медицинска опрема у вредности од 500.000 долара.

Очекује се да ће вредност укупне помоћи током празника прећи износ од милион долара.

Ова хуманитарна организација је у Србију од 2012. године послала помоћ вредну 6,1 милион долара – милион долара годишње.

Како каже Трифуновић, у наредном периоду, планирана је и помоћ манастиру Девине воде, као и Светог Архангела, као и наставак акције “Божићни пакетић за свако дете Космета”.

Акција ће у односу на прошлу годину бити проширена и то доделом пакетића у Куршумлији и болницама и колективним центрима у земљама бивше Југославије.

Трифуновић каже да “28. јун” помаже породице са више деце и да настоје да помоћ буде таква да може променити живот грађанима, а то су некада и мале ствари, које су некоме веома потребне.

Помажу Српској православној цркви, спортским, културним и просветним установама… Тој организацији дневно стигне између 30 и 80 захтева за помоћ.

Организација “28. јун” је основана 2011. године, а регистрована 2012. године у Канади као непрофитна организација.

Кроз различите пројекте који су реализовани прикупљено је више од 184 тоне хуманитарне, медицинске и помоћи у ванредним ситуацијама.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This