Izaberite stranicu

Певање уз гусле, део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано је данас на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, а одлуку о упису донео је Унесков Међувладин комитет на свом 13. редовном заседању на Маурицијусу.

Предлог је, на препоруку Министарства културе и информисања Републике Србије из 2016. године, припремио Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ и уз подршку Савеза гуслара Србије, гусларских удружења, појединаца, локалних самоуправа, институција, невладиних организација и стручних удружења.

Др Данка Лајић-Михајловић, виши научни сарадник Музиколошког института у разговору за Радио Слово љубве изразила је радост због ове одлуке.

– Пресрећни смо да је номинација, иначе предата у марту прошле године, сада потврђена и да је певање уз гусле препознато као заиста репрезентативан елемент културног наслеђа човечанства, да носи ту квалификацију која иде на част свима заслужнима, а то су пре свега гуслари, као и други међу којима је и удео стручњака из етномузикологије, казала је др Лајић-Михајловић и додала да је овом одлуком Музиколошки институт САНУ у години јубилеја добио још једно признање:

– С обзиром да се ови елементи препознају и региструју на листи као елементи културе коју саме заједнице издвајају као конструктивни део њихових идентитета, а да је већ било препознавања српске културне традиције, очекујемо да се још једном у историји потврди да је тај начин културног памћења, формирања и изражавања културног идентитета и даље жива пракса у Србији.

Др Данка Лајић-Михајловић је и аутор Монографије посвећене управо гуслама, а носи наслов Српско традиционално певање уз гусле: гусларска пракса као комуникациони процес.

Певање уз гусле је трећи упис Републике Србије на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, после славе и српског кола.

Извор: Слово љубве

 

Pin It on Pinterest

Share This