Izaberite stranicu

Све кад би неко хтио да одвоји Црну Гору од Русије – то није могуће, јер Русија тече у венама истинске Црне Горе, поручено је синоћ у Подгорици на манифестацији „Руско вече“, које је одржано поводом 100 година страдања царске породице Романов.

Организатор манифестације били су „Ноћни вукови Црна Гора“, а скуп је одржан у пуној крипти Саборног храма у Подгорици.

Протојереј Предраг Шћепановић подсјетио је на вјековне везе Црне Горе и Русије, наводећи да то нико не може раскинути.

Он је цитирао њемачког пјесника Рајнера Марију Рилкеа, који је рекао да се “све земље на свијету границе једна са другом, једино се Русија граничи са Богом”.

Отац Предраг је казао и да не треба посебно напомињати да су 1711. године успостављени дипломатски односи између Црне Горе и Русије, као и да је грамату тадашњег руског цара Петра Великог потписао Владика Данило, што је представљало позив Црној Гори да уђе у рат против Турске.

Указао је да је Русија само од 1878. године до 1915. финансирала комплетну државну администрацију Црне Горе, укључујући и војску.

Подсјетио је отац Предраг и да је цар Николај Романов запријетио савезницима да ће се повући из рата уколико се не помогне српској војсци да се из Албаније пребаци у Грчку.

– Све кад би неко хтио да нас одвоји од Русије – то није могуће. Не може, јер нас веже аманет Светог Петра Цетињског који је проклео сваког Црногорца који би се окренуо против Русије, навео је он, додајући да „Русија тече у нашим венама“.

Подсјетио је Протојереј Предраг Шћепановић и на разговор Петра Другог Петровића Његоша и његовог стрица Петра Првог. Када га је млађани Раде питао – како и куда да идемо, Свети Петар Цетињски му је одговорио: „Држи се Бога и Русије“.

– Тако и ми данас треба да се држимо Бога и Русије, поручио је протојереј Шћепановић.

Вођа клуба „Ноћни вукови Црна Гора“ Вукоман Булатовић истакао је да је овај догађај допринос одржавању аманета Светог Петра Цетињског, који је једини програм и путоказ „Ноћних вукова Црне Горе“.

У склопу вечери приказан је 40-минутни филм „Руски реактор“, који представља кратак историјат Русије.

Булатовић је навео да је овај филм, који је режирао вођа руских „Ноћних вукова“ Александар Залдостанов  – Хирург, има посебан значај, јер је у питању прича о улози у Русије за читав православни свијет.

У пригодном програму учествовало је Српско пјевачко друштво Светосавник.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This