Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј поручио је вернима пред почетак Божићног поста да достојна припрема за дочек празника Рођења Господњег, поред телесног уздржавања, подразумева и чување од лоших дела.

Његова светост Патријарх присуствовао је 27. новембра вечерњој и молебану Српским светитељима који се уторком служи у у београдској Саборној цркви. После богослужења Патријарх се вернима обратио кратком беседом у којој је подсетио:

– Заповест о посту је једна од првих заповести Божјих – не јести од дрвета познања, а и сам Господ је на почетку своје мисије постио четрдесет дана и дао нам пример. Када кажемо пост најпре мислимо на телесно уздржавање од јаке хране, али треба да знамо да је пост и чување од рђавих мисли и дела, од свега што нас удаљава од Бога!

Нека дани који предстоје буду на корист нашим душама – да испунимо заповести Божје, да упутимо молитве Господу и да се тако достојно припремимо за најрадоснији празник Христовог рођења. Господ нам је показао пут којим треба да идемо и смисао живота, а то је да кад одемо Оцу свом заслужимо Царство Небеско. Нека нам је Господ на помоћи да из поста изађемо бољи, нагласио је Патријарх Иринеј у Саборној цркви.

Свјатјејши Патријарх г. Иринеј, у пратњи Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана, посетио је на Божићне покладе Богословију Светог Саве у Београду, једну од најугледнијих образовних институција наше Цркве, настављајући тако деценијску традицију посете, благосиљања и поучавања ученика те школе уочи Божићног поста.

Патријарха Иринеја, Епископа Стефана, професоре, госте и ученике поздравио је најпре домаћин, ректор Богословије Светог Саве протојереј-ставрофор др Драган Протић, који је подвукао значај Патријарховог доласка на покладно вече и истакао колику радост и част, али и обавезу, та посета представља за све професоре и ученике ове образовне институције.

Подсетивши да је Патријарх Иринеј био и професор и ректор Богословије, ректор Протић је замолио Свјатјејшег да својом мудром речју охрабри и поучи децу која својим животом и радом треба да оправдају поверење које им је Црква дала да буду ученици славне Богословије.

Подсетивши на време које је провео у Призрену и у Богословији, Патријарх Иринеј је указао да је велика разлика у условима школовања некада и данас.

– Ваш главни разлог зашто сте овде јесте да нешто научите и да то постане део вашега живота, јер богословље није наука која се исказује само језиком, већ и срцем и душом и животом. Хришћанство није философија и нека теорија – то је живот,  рекао је патријарх Иринеј и нагласио:

– Сва дубина и смисао нашег живота није указана само књигом, него и живим примерима – светитељима из хришћанске Цркве али и из нашег народа, тако да нема потребе да бирамо којим путем да идемо. Не трошите време узалудно. Време је вредније од новца. Пропуштено време, време без књиге и учења – никада не може да се надокнади.

Патријарх Иринеј је подсетио на смисао поста, обуздавање телесних страсти и духовно напредовање и дао очински савет: – Ваше време искористите за учење обавезно бар једног страног језика. Пратите живот савременог света, развој науке и то користите ради своје вере, али још више ради вере других.

Извор: Радио Слово љубве

ТВ Храм: Беседа Патријарха Иринеја на покладној вечери уочи Божићног поста

Pin It on Pinterest

Share This