Izaberite stranicu

Свети архијерејски аабор Александријске патријаршије, на свом заседању 26. новембра, основао је пет нових епархија у Африци. На предлог Блажењејшег Патријарха Теодора, Свети сабор је установио нову митрополију за Катангу и епархије за Малави; Гулу и Источну Уганду; Толијару и Јужни Мадагаскар; Гому и Кисангани.

За митрополита Катанге изабран је архимандрит Теодосије (Цицивос), а архимандрит Данило (Вијазис), секретар Светог синода, изабран је за новог митрополита Аксума. Малависка епархија је оформљења тако што је подељена бивша митрополија Замбије и Малавија, и на њеном челу биће садашњи архимандрит Фотије (Хаџантонију), игуман манастира Светог Саве у Александрији, иначе рођен у Атици, у Грчкој, 1954. године.

На челу новоуспостављене епархије за Гулу и Источну Уганду биће садашњи архимандрит Силвестар (Киситију), сабрат манастира Светог Саве у Александрији. Рођен је у Уганди, а студирао је богословље  у Грчкој.

Архимандрит Продром (Кацулис) биће хиротонисан за епископа Толијаре и Јужног Мадагаскара. Он је рођен у Спарти, у Грчкој 1982. године. За епископа Гоме и Кисанганија још нико није изабран.

Сабор је одлучио да архијерејско место у Руанди уздигне у ранг митрополита. Овом епархијом управља Епископ Инокентије Бурундија и Руанде.

Извор: Александријска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This