Izaberite stranicu

Органи приштинске администрације на северу Косова и Метохије од данас више не постоје. Након ванредних седница скупштина општина са српском већином на северу Косова, челници Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана поднели су оставке због кршења људских и економских права Срба, преноси РТС.

Даље функционисање локалне самоуправе по приштинском систему на северу Косова и Метохије обуставља се, органи власти и општинске службе неће функционисати а локалне скупштине се неће састајати.

Ова одлука је коначна и остаће на снази све до, како се наводи, потпуног повлачења свих дискриминаторских мера Приштине.

Четири српске општине усвојиле су и Декларацију о прекиду свих институционалних односа са привременим институцијама у Приштини, јављају извештачи РТС-а.

Оставке су поднели градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, председник општине Лепосавић Зоран Тодић, председник општине Зубин Поток Стеван Вуловић, председник општине Звечан Вучина Јанковић. Оставке су поднели и одборници скупштина општина.

Како сазнаје РТС, суд у Косовској Митровици, са судским јединицама у Зубином Потоку и Лепосавићу, и све судије и радници тих судова престали су са радом данас у девет сати, солидаришући се са грађанима и протестима који су организовани због мера Приштине и кршења људских права Срба на КиМ.

У подне је у Косовској Митровици одржан мирни протест који је организовао кризни штаб четири северне општине. Грађани су носили транспаренте: „Хоћемо мир, а не ратове“, „Не изгладњујте нашу децу“, „ЕУ, отвори очи“, „Стоп насиљу Приштине“, „Имамо право на хлеб“.

За сутра је у Косовоској Митровици најављено ново окупљање.

Извор: РТС

 

Pin It on Pinterest

Share This