Izaberite stranicu

У недељу 26. по Духовима, 25. новембра на празник Светог Јована Милостивог, школе вјеронауке из Доње Горице и парохије паштровске уприличиле су заједничко дружење у Паштровићима.

Дјеца полазници школе вјеронауке из парохије Доња Горица, предвођени парохом Миомиром Вулевићем и вјероучитељицом Видом Живковић, једнодневно поклоничко путовање дијелу паштровских светиња почела су посјетом манастиру Прасквица.

Драге госте дочекали су другари школе вјеронауке парохије паштровске, а онда су сви заједно, молитвено учествовали на Литургији.

Свету службу Божију служили су јереј Миомир Вулевић, парох из Доње Горице, протосинђел Климент Бољевић, намјесник манастира, протојереј Драгослав Ракић, парох паштровски, и јерођакон Гаврило, праћени појањем ученика вјеронауке и молитвеном заједницом свих присутних.

По прочитаном Светом јеванђељу, отац Миомир се обратио бесједом тумачећи ријечи Јеванђеља и позивајући све присутне на испуњавање истих и на заједничку радост и љубав којом смо и којом ћемо сви бити испуњени.

На крају Свете литургије, парох Ракић је пожелио добродошлицу гостима и заблагодарио на радости и живости коју су донијели са собом.

Након што је подијељена нафора, дјеца са вјеронауке из Доње Горице имала су кратки, али разноврсни наступ и дјечији перформанс у самој цркви.

Послије добро осмишљеног и увјежбаног наступа, за госте – дјечицу из Доње Горице припремљено је послужење које су у знак добродошлице спремили манастир Прасквица и Школа вјеронауке парохије паштровске. Тако је уз добро расположење и пјесму у просторијама манастира, настављено дружење двеју школа. Отац Климент је са посебном пажњом говорио дјеци о историјату овог манастира, што су дјеца са изузетном пажњом слушала и понијела са собом.

Из манастира Прасквица, удружене школе су се упутиле у манастир Рустово гдје су их чекале вриједне сестре монахиње које су их спровеле у обилазак манастира и упознале са историјатом и искуством вјерника који посјећују ову светињу, али и са и начином живота ове монашке обитељи. Након тога у гостопримници је услиједило послужење, а дјеца су пјесмом наставили, од јутарњих часова започето, добро расположење.

У повратку из посјете Паштровићима, ђаци вјеронауке из Доње Горице посјетили су и манастир Подмаине у Будви.

Ово дружење је оставило снажан утисак на све присутне, који су испуњени радошћу пожељели да оваквих дружења буде што више.

Парохија паштровска
протојереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This