Izaberite stranicu

На Светог Јована Милостивог, служена је Света Литургија у храму под Горицом – којом је началствовао протојереј Јован Радовић.

Саслуживао о. Милета Кљајевић, уз молитвено учешће некадашњег старешине овог Светог храма, проте Милуна Фемића.

За певницом су одговарали појци Цркве Светог Ђорђа, предвођени хоровођом Снежаном Поповић.

Поучном беседом, сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Радовић, честитајући почетак Божићног Поста. Отац Јован је казао да је пост незамислив без молитве.

,, Пост у храни, без молитве је потпуни промашај. Пост и молитва су два крила душе којима летимо ка небу “, казао је он и додао да постити, заправо значи – смиравати душу своју.

Сва медицина говори о здравости поста, нагласио је отац Јован.

,, Међутим, постити на прави и истински начин како нам Црква то препоручује, јесте да устанемо гладни и од посне трпезе “, казао је отац, позивајући се на речи Св. Теофана Затворника – да не бисмо ум и срце преоптеретили.

Началствујући свештенослужитељ  је нагласио да је битно да се Богу молимо, и то – редовно.

,,Азбука молитве је молитвеник. Ми се преко молитвеника учимо, како треба Богу да се обраћамо. Па тек после изливамо својим ријечима, молитву из своје душе и срца “ поручио је, рекавши да је нужно да би смо се научили молитви – да прођемо јутарње и вечерње правило из молитвеника и да обавезно читамо молитвено правило пред Причешће, ујутру и увече.

Отац је позвао вјерне, да се не боје, јер – сва Црква пости, и они који искрено живе и они који су то код себе негде препознали.

,, Кад почне неки пост – ви одмах осјетите прилив неке снаге са стране која вам долази. То је управо од молитве цијеле Цркве“, казао је отац Јован.

На крају свога обраћања прота Радовић је поручио да је заправо пост нама потребан, а не Богу – да бисмо били и тјелесно здрави и духовно и душевно оздравили, све уз помоћ Божију и да посту заправо треба да се обрадујемо, јер нам је он дат као спасење и као радост наша и духовна и тјелесна.

По прочитаним благодарственим молитвама, вероучитељица Надица Радовић одржала је час, за полазнике Школе вјеронауке ,,Св. Ђорђе” која дјелује при овом храму.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This