Izaberite stranicu

Око хиљаду људи окупило се данас у Високим Дечанима у Метохији да прослави ктиторску славу манастира – празник Светог краља Стефана Дечанског.

Из различитих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске организовано су дошли вјерници да прославе овај празник и да се помоле пред ћивотом Светог краља Стефана, а највише их је било са Косова и Метохије, нарочито из повратничких села у Метохији.

У току Литургије окупљене вјернике је поздравио домаћин Преосвећени Владика рашко-призренски и косовскометохијски који је заблагодарио Митрополиту Хризостому и свима који су се сабрали да, заједно са дечанском братијом, прославе Светог kраља Стефана и цјеливају његове Свете мошти.

,,Нека би нас Свети краљ подржао на нашем путу у овом подвигу и времену који нимало није лак. Хвала свима који пружају руку подршке и заштите нашој светињи, доприносећи, на тај начин, да ова светиња буде оно што јесте и да се у њој сабирамо“ рекао је Владика Теодосије.

Митрополит Хризостом је у литурхгијској бесједи, између осталог рекао да смо сви ми духовно рођени и одрасли управо на Косову и Метохији.

,,Још у мајчиној утороби слушали смо пјесме о Косову и историју косовског страдања, о боју на Косову и Светом кнезу Лазару. Косово је у души сваког Србина. Косово и Метохија су у сваком од нас као биће нашег бића, живот нашег живота, срце нашег срца и зато га нико не може отети од нас“, поручио је Митрополит Хризостом.

Владика Теодосије је архијерејском граматом одликовао Коло српских сестара из Херцег Новог. Грамату је примила предсједница ове добротворне организације Драгица Спаић.

Ктиторској слави манастира Високи Дечани присуствовала је и група поклоника из наше Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке, међу којима су били и свештеник Предраг Шћепановић и архимандрит Данило (Трпчевски), игуман манастира Светог Саве на Голији.

Међу поклоницима били су и чланови подгоричке хуманитарне организације ,,Млади за Космет“, која је данас такође прославила своју славу Светог краља Стефана Дечанског, на чији је празник прије десет година и почела са својим плодотворним радом.

Слободанка Грдинић

На тонском запису бесједа и фотографијама благодаримо Оливери Радић, новинару из Ораховца.

Тонски прилог Радија „Светигора“: https://svetigora.com/manastir-visoki-decani-proslavio-ktitorsku-slavu-svetog-kralja-stefana-decanskog/

 

Pin It on Pinterest

Share This