Izaberite stranicu

Пуних 12 вјекова црква Св. Томе одолијевала зубу времена. Била је сабирно мјесто њених мјештана. Све до те 1896. године, када је заједно са гробљем, склизнула стотињак метара ниже

Црмничко село Лимљани недалеко од Подгорице постало је познато широј јавности када је ушло у Гинисову књигу рекорда, као једино село на свијету са чак 5 жељезничких станица.

Додуше, консензус о броју станица никада није постигнут. Прва жељезничка пруга у Црној Гори кренула је те давне 1908. године, и ишла од Бара до Вирпазара. Кроз Лимљане те године пролази чувени воз „Ћиро“.

Представници једног од најстаријих племена Лимљана, братство Клисића, наводе да село датира још од седмог вијека, када су Клисићи населили Црмницу. Тада су подигли и цркву, посвећену Св. Томи, архитектонско чудо које пркоси како временским непогодама, тако и законима физике.

О овом селу, које је једно од најстаријих, а и даље насељених мјеста у Црној Гори, и по свему посебној цркви, доносимо данашњу репортажу.

Пуних 12 вјекова црква Св. Томе одолијевала зубу времена. Била је сабирно мјесто њених мјештана. Све до те 1896. године, када је заједно са гробљем, склизнула стотињак метара ниже.

Мјештани преносе сјећање да се након обилних киша које су трајале пуних 40 дана покренуло клизиште, те да су црква и гробље склизнуле низ падину. Клизиште је прогутало куће али је црква за чудо остала неоштећена.

Храм се, подсјећа Илија Клисић, нашао на 150 метара ниже од првобитне локације. Клизиште које је тада гурало цркву пред собом, заротирало је храм за чак 45 степени, тако да је црква добила и нови правац, сјеверозапад-југоисток. Остала је до данас да стоји у нагибу од 17 степени.

Клисићи су након тога пошли за својом црквом и око ње изградили нове домове. До данас су остали чувари цркве, бринући о њој колико год су у могућности.

Није то једини пут да је црква одољела непогодама. Ново чудо дешава се 1979. године када Црну Гору погађа разорни земљотрес. Земљотрес руши црмничке куће, али накривљена црква и даље одолијева. Оштећена је, али није срушена.

Међутим, како истиче свештеник Слободан Лукић, потребна јој се што хитнија санација.

„Терен на којем се црква налази је услед киша и земљотреса оштећен, нагиб је сада на мање од метар од саме цркве“, напоменуо је отац Слободан.

Један од братственика, Никола Клисић упозорио је да се урушио плато испред цркве, те да Клисићи тренутно раде на санацији зида високог 15 метара.

Подсјетио је да се сваке године, 25. децембра на дан Св. Спиридона братственици окупљају како би дали помен својим прецима.

„Дужни смо и као братство Клисића и племеници и мјештани села Лимљана да санирамо ову цркву“, поручио је Никола Клисић.

И док је овај видео монтиран и објављен вриједни Клисићи су урадили оно што је било до њих, онолико колико су могли. Зид је подигнут, о чему свједоче и фотографије, али остало је доста посла: реконструкција звоника, израда платоа око цркве, те санација унутрашњости цркве, израда иконостаса захтијева озбиљна средстава.

ИН4С стога позива све добронамјерне људе да се укључе како би се радови око цркве што прије завршили и овај бисер архитектуре и историје, који је преживио царства и ратове, био што прије завршен.

Број жиро рачуна ЦО Црмница:
SOCIETE GENERALE BANK
550-15737-14
Црквена општина Црмница
Сврха уплате: за цркву св. Томе-Лимљани

Извор: in4s.net

 

Pin It on Pinterest

Share This