Izaberite stranicu

У више српских средина на Косову и Метохији данас су завршени једночасовни протести због „полицијског и политичког терора Приштине“.

Са протеста Срба у месту Рударе затражено је од Приштине укидање такси од 100 одсто на српске производе и ослобађање четворице Срба, које су јутрос припадници РОСУ ухапсили у Косовској Митровици.

На скупу у месту Рударе било је неколико хиљада грађана из Звечана и Косовске Митровице, који су око 13 сати почели да се разилазе.

Протест је протекао без инцидената, а поручено је да ће они наставити уколико Приштина не повуче одлуку о повећању такси на 100 одсто за српске производе.

Градоначелник Косовске Митровице и председник Српске листе Горан Ракић рекао је у обраћању окупљенима да су повод за мирне протесте неразумне таксе које је Приштина увела на српске производе и брутални упад јединица РОСУ у северни део Косовске Митровице и хапшење четворице Срба.

Ракић је рекао да је изговор Приштине за хапшење наводно истрага о убиству Оливера Ивановића.

„Оно што ми увек тражимо од њих је да открију починиоце тог злочина, а они увек ћуте. Искористили су овај дан да брутално упадну у станове наших суграђана, да их туку, шутирају и голоруке одводе ка Приштини“, рекао је Ракић.

Додао је да су припадници РОСУ покушали да ухапсе и представника Српске листе Милана Радојичића под изговор да траже осумњичене за Ивановићево убиство.

„Ми тражимо доказе за то, а не да се брутално иживљавају над нашим суграђанима, јер оно што су урадили јутрос њима, сутра ће радити свима нама“, поручио је Ракић.

Навео је да је позадина свега увођење повећање такси на 100 одсто за српске производе, те да ситуација није нимало безазлена због могућности да Срби у покрајини остану без основних животних намирница.

Потпредседник Српске листе Игор Симић позвао је на протесту у Рудару Приштину да ослободи четворицу ухапшених Срба и укине таксе од 100 одсто на српску робу, а КФОР да спречи ескалацију сукоба и „охлади усијане главе“ у Приштини.

Он је упозорио да уколико Приштина не повуче мере о увођењу таксе на српску робу, Срби ће „бити принуђени да наставе са протестима“ јер ће, како је рекао, већ у понедељак и уторак бити мање хране.

„Шаљемо јасну поруку, данас је прекид сат времена, а ако се ова мера не повуче, ми ћемо бити принуђени да наставимо са овим протестима јер ће у понедељак и уторак хране бити драстично мање“, рекао је Симић.

Оценио је да се Срби на КиМ налазе у једној од најтежих ситуација и позвао Приштину да укине царине „које значе да Срба овде не буде“.

„То што сте данас могли да нађете нешто мало млека, нешто мало хлеба, питање да ли ћете моћи сутра или прекосутра. Ово нису обичне пароле, ово је апел, упозорење, у име свих нас који делимо судбину овог народа“, поручио је Симић.

Наводећи и да су поједини привредници данас били спремни да плате харач, али да Приштина није то дозволила, Симић је рекао да то показује да није реч о плаћању, већ да Приштина жели да створи услове у којима ће Срби сами почети да напуштају север КиМ.

Он, такође,сматра да данашња хапшења Срба у Северној Митровици имају за циљ да скрену пажњу јавности са одлуке да се уведу таксе од 100 одсто на српску робу.

Наводећи да залиха медицинског материјала има за наредних 10-ак дана, као и да постоје ограничена средства за исхрану студената, Симић је упозорио Србе на КиМ да схвате да је ситуација врло озбиљна.

„Последњих пет-шест година позивали смо на мир, нисмо желели барикаде и сукобе. Не желимо то ни данас. Треба нам мир, али не мир у коме ћемо бити гладни. Мир нема алтерантиву, али нема ни живот. А ако немамо живот достојан човека, могу да најавим у име Српске листе да ћемо наставити са протестима“, рекао је Симић.

Поред захтева за укидање такси, Симић је рекао да претставници Срба захтевају да се јутрос ухапшени Срби у Северној Митровици „моментално пусте“.

Он је, такође, „замолио“ представнике који су задужени за безбедност на КиМ, пре свега КФОР да спрече ескалацију сукоба.

„Праштамо вам што сте јуче лагали да до овога неће доћи, праштамо вам и што гледали како је колона кренула ка северу, али спречите ескалацију сукоба и тензије, охладите усијане главе појединаца у Приштини“, рекао је Симић.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да су се грађани окупили у Рудару код крста који је, како каже, симбол отпора и опстанка Срба на КиМ.

Тодосијевић је позвао на јединство и сложност Срба на КиМ и упозорио да не треба да доносе непромишљене одлуке којима би дали повода Приштини да их „нападну“ што,каже, свакодневно чекају.

„Ситуација је тешка и сложена, 20 година покушавају да нас протерају одавде и одузму нам право на живот, а поручујем и међународној заједници и Приштини да то не могу да учине“, рекао је Тодосијевић.

У више српских средина на Косову и Метохији данас су одржани једночасовни протести и то у Рудару, код крста у општини Звечан, на прелазу Јариње у општини Лепосавић, на прелазу Брњак и у месту Зупче у општини Зубин Поток.

Извор: Радио-телевизија Војводине

Pin It on Pinterest

Share This