Izaberite stranicu

Специјалне снаге косовске полиције на сјеверу Косовске Митровице ухапсиле су четворицу Срба. Косовска полиција потврдила да је заменик градоначелника Косовске Митровице, Милан Радојчић, пета особа за којом се трага.Чули се пуцњи и сирене. Ухапшени Срби, од којих су двојица припадници КПС, пребачени су у полицијску станицу у јужном делу Митровице. Полиција објашњава привођења истрагом убиства Оливера Ивановића. Ситуација у граду је мирна, али напета. Срби са севера најављују блокаде и у месту Рударе у општини Звечан, као и на административном прелазу Јариње, у општини Лепосавић. Одлука се очекује на седници кризног штаба четири општине.

Косовска полиција је обавјестила је медије да су „након вишемесечне истраге у случају убиства Оливера Ивановића, рано јутрос, у Северној Митровици ухапшене три особе за које се сумња да су умешане у дело тешког убиства, док је једна особа ухапшена јер је пружала отпор полицији приликом хапшења осумњичених.Такође, трага се и за четвртом особом која се сумњичи за умешаност у убиство“.

Особа за којом се трага, како је преноси РТС,  је заменик градоначелника Косовске Митровице, Милан Радојчић.

У Косовској Митровици ухапшен је Драгиша Марковић, припадник КПС-а који је радио на случају убиства Оливера Ивановића.

Припадници Росу су Марковића брутално претукли пред члановима породице, рекао је председник Српске листе Горан Ракић и навео да је ухапшен и Саша Ћурић, који је такође одведен у непознатом правцу.

Ухапшен је и Марко Рашић, рекао је председник Српске листе Игор Симић. Припадици Росу ухапсили и Недељка Спасојевића. Марковић и Спасојевић су припадници КПС.

Симић је навео да је изговор за хапшење тројице Срба истрага коју КПС спроводи због убиства Оливера Ивановића, а да је четврти приведен јер се опирао хапшењу.

Навео је да су припадници Росу имали дуге цеви, да су применили брутално насиље и тукли ухапшене рукама, ногама и кундацима пред члановима породице.

Четворица ухашених су пребачени у полицијску станицу у јужном делу Косовске Митровице.

Симић је рекао да нису успели да успоставе контакт са ухапшенима. Навео је да је било покушаја да се ухапсе и високи функционери и чланови Српске листе, али да те информације још проверавају на терену. Симић апелује на уздржаност и очување мира, али је напоменуо да Срби неће одустати од протеста који су најављени због увођења такси на српску робу..

У току је састанак кризног штаба четири општине на северу КиМ.

Кфор је обавештен о хапшењу и прати ситуацију, која је тренутно мирна, изјавио је портпарол команданта Кфора Вићенцо Грасо.

Мирна ситуација у Косовској Митровици

Ситуација је у Косовској Митровици мирна, а грађани који су се окупили на Тргу Цара Лазара су се разишли.

Горан Ракић је позвао Кфор да дође у северни део Косовске Митровице и да објасни народу то што су јуче рекли да све држе под контролом и да нема померања снага припадника Росу.

Велики број грађана који се раније окупио на Тргу Цара Лазара, како је рекао Ракић, узнемирени су због јутрошњих дешавања. Ракић је позвао грађане на уздржаност.

„Срамна је медијска кампања појединих медија у Србији који су јуче напали председника Вучића јер је рекао да се снаге Росу спремају да упадну у северни део Косовске Митровице“, истакао је Ракић.

Иначе, због увођења таксе од 100 одсто на робу из централне Србије косовски Срби организоваће миран јендочасовни протест у подне Косовској Митровици, Грачаници и Штрпцу.

Извор: РТС

 

Pin It on Pinterest

Share This