Izaberite stranicu

Свети Божији угодник Нектарије Егински Чудотворац молитвено је прослављен у Храму Светог Јована Владимира. Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Слободан Зековић који је након прочитаног Јеванђеља подсјетио да у свакоме времену Господ хришћанима даје велику утјеху кроз свој свете угоднике преко којих се велика љубав Божија излива на род људски. Један такав Божији угодник у наше вријеме је и Свети Нектарије који се скоро прије једнога вијека упокојио, кога обољели од малигних болести прослављају као свог заштитника.

„Свети Нектарије је јединствени примјер трпљења и за њега можемо рећи да је био нови Јов нашега времена“, казао је отац Слободан.

Истичући да је Свети Нектарије након великога и плодног периода духовног узрастање постао клирик Александријске патријаршије, изабран и за архијереја, прота Слободан је казао да је морао да се суочи са великим искушењема због пакости и злобе људи, међу којима је било и црквених великодостојника, који су Егинском Чудотворцу завидјели због његове учености  и љубави коју му је народ показивао.

Говорећи о животу и искушењима, са којима се суочио Свети Нектарије када је био свргнут и прогнан са трона древне митрополије Пентапољске, протојереј-ставрофор Слободан је казао да је он то прихватио смирено са великим трпљењем благодарећи Господу на крсту који му је дао да понесе, а смиреном срцу Господ се открива и даје велике дарове:

„Био је изузетно молитвен, смирен и кротак. Због свога великога трпљења и смирења Господ га је обдарио великим даровима и за  живота а посебно након његовога упокојења.“

Након свога прогонство са архијерејске катедре, Свети Нектарије одлази и враћа се поново у Грчку, Атину, гдје руководи богословском школом а онда се повлачи на острво Егина и оснива манастир гдје окупља духовно дјецу, кћери које примају монашки постриг и почињу са изградњом и утврђењем нове куле православља. Након упокојења Свети Нектарије бива од Господа објављен као велики сасуд Његове благодати:

„Сваки светитељ Божији бива обдарен великим даровима, а посебан дар и благослов који је Господ дао Светоме Нектарију јесте да преко његових светих моштију и молитвеног заступништва пред Господом, људи примају исцјелење од најтежих болести посебно карцинома.“

Наглашавајући да у љетопису манастира у Егини има преко 2.000 записаних примјера исцјељења од ове тешке и опаке болести, прота Зековић је казао да има много више исцјељења и благодатниих примјера који нису записани, а који су само Богу знани, како у Грчкој тако и широм свијета.

„Свети Нектарије у цијелом православном свијету је вољен и поштован, па тако и у нашем роду је све више оних који одлазе на Егину да се поклоне овоме великоме чудотворцу и од њега заишту благослов.“

Подсјетио је отац Слободан да су Барани имали велики благослов да се поклоне и цјеливају један дио моштију Светог Нектарија у овоме храму и да приме од њега благослов. Он је казао да Свети Нектарије, као и сваки други светитељ Божији, чује наш вапај и молитву одакле год да га призивамо.

„Као што је присутан својим чудотворним моштима у свом манастиру и по другим светињама широм свијета, гдје су стигле честице његових светих моштију, тако је Свети Нектарије присутан и данас овдје  међу нама који га молитвено прослављамо. Молимо се да нам буде заступник пред престолом Бога живога да исцјели наше слабости, душевне и тјелесне. Трудимо се и ми, угледајући се на њега да себе изграђујемо у хришћанским врлинама,  вјери, нади, љубави, трпљењу и сваком добром дијелу да би и нас Господ по томе познао и признао као Своје“, закључио је протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Након Свете литургије оци Слободан, Младен Томовић и Александар Орландић служили су акатист Светом Нектарију. Затим се приступило освећењу славских колача. На крају сви присутни су били помазани уљем које је добијено са Егине крај ћивота Светог Нектарија.

Дејан Вукић/Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This