Izaberite stranicu

У недељу 25. новембра 2018. у Букурешту биће освећена једна од највећих православних цркава на свету, такозвана Саборна црква Националног спаса, која је дуга 120 метара, 70 метара широка и 120 метара висока. У њој се може молити 5.000 верника, јер захвата 200 квадратних метара, а на њој је 600 прозора. Чин освећења предводиће Његова Светост Васељенски патријарх Вартоломеј, који је са својом делегацијом стигао данас у петак, 23. новембра.

Букурештанска Саборна црква Националног спаса биће посвећена Васкрсењу Христовом и Светом апостолу Андреју. Ова светиња се налази у близини румунског Парламента, а поред ње су подигнуте још две дворане да приме  по 1000 лица, овде ће бити и зграда за смештај поклоника као и народна кухиња.

На цркви се градило већ 7 година и, према изјави Његовог Блаженства патријарха румунског Данила, она је 96% готова. Овог 13. новембра обављена је једна од највећих грађевинских фаза: инсталација звона, од којих је највеће тешко 25 тона.

Према последњим медијским сазнањима, изградња је коштала 110 милиона евра за које је ¾ дала држава, а остатак град Букурешт. За унутрашње украшавање очекују се добровољни прилози и донације великих добротвора.

Такође је данас у Букурешт приспела делегација Грчке Православне Архиепископије, на чијем је челу митрополит Патре Хризостом, која са собом доноси и чесну руку Светог апостола Андреја, покровитеља Румуније.

Ковчег са овом светињом биће постављен најпре у патријаршијској саборној цркви Светих Константина и Јелене, а у суботу увече биће пренет у предворје Националне Саборне цркве (заједно са честицом моштију великомученице Катарине).

У петак у 17 часова Блажењејши Данило одслужиће парастос за „румунске хероје“, а тада ће и први пут зазвонити ново звоно.

У недељу ће у 9 часова бити освећен жртвеник нове Саборне цркве, а у 9:30 ч. почеће Божанска Литургија, која ће бити преношена на телевизији и преко видео бимова око цркве. Освећењем и Божанском Литургијом началствоваће Васељенски патријарх Вартоломеј.

У недељу увече на свечаном концерту учествоваће византијски хор „Тронос“, оркестар румунске војске и народни оркестар града Кишињева.

Досадашња Саборна црква румунског патријарха посвећена Светима Константину и Јелени потиче из 17. века и првобитно је била манастирска црква. Могла је да прими 500 верних, па је била сувише мала.

Када је Румунска Црква 1925. године проглашена за патријаршију тадашњи патријарх Мирон Кристеа дао је идеју да се подигне национална Саборна црква. А та идеја могла се почети остваривати тек почев од 2005. године. Те године је румунски Парламент доделио локацију за ову цркву, а 2011. г. започели су грађевински радови.

Извор: Катпрес (с немачког: Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This