Izaberite stranicu

У манастиру Светих Архангела код Призрена свечано је 21. новембра, прослављен Сабор Светог архангела Михаила и осталих бестелесних сила, извјестила је за Слово љубве Оливера Радић, новинар и професор из Ораховца.

Свету литургију је служио отац Стефан, игуман манастира Зочиште а саслуживали су игуман Светих Архангела, отац Михаило, професори Богословије оци: Исидор и Никита, и отац Слободан призренски парох. За пјевницом су појали ђаци и професори Призренски богословије.

Отац Стефан се захвалио и честитао славу оцу Михаилу, игуману ове свете обитељи, и вјерницима из Призрена, Ораховца, Грачанице….које је сила Духа Светога сабрала на овом свештеном мјесту које, како је истакао, васкрсава молитвама Светих архистратига Михаила и Гаврило.

“Они нас окупљају благодаћу Божјом под своје небеско заступништво, крила њихова нас окриљују, и као појединца, и као народ. Свако ко их призива у помоћ они помажу јер су близу Бога. Они су наша небеска браћа која хоће да се радују са нама и желе, заједно са Богом, да се сви људи спасу долазећи у познање истине”, казао је отац и појаснио да је та истина Васкрсли Господ, а да су архангели  Његови служитељи који хоће, чезнући љубављу ка Богу, у крајњем смирењу да прихвате оно што Он хоће од њих и нас – да будемо у заједници са Христом.

Истичући да иако је наше живљење предодређено за небо, ствар је нашег избора  шта ћемо прихватити у овом животу, добро или зло, отац је рекао да су наша небеска браћа ту да нам помогну да истрајемо у овоме животу у борби, страдањима, која су свакоме дата, мање или више, без обзира да ли смо у физичком или духовном ропству.

“Они су нам помоћници и заступници, као и сви светитељи из рода хришћанскога и рода нашег, које призивамо у помоћ”, бесједио је игуман Стефан и подсјетио да је цар Душан ову задужбину подигао, обновио на старим темељима налазећи, како кажу у повељи, чудотворну Цркву Св. Архангела и дао нам је да се у њој сакупљамо и Богу молимо за опроштај својих и народних гријехова.

Нагласио је да сви који живе у овим светињама, као и они који долазе, треба кроз покајање да призивају благодат Божију:

“Ево, ова светиња која васкрасава, о којој брине отац Михаило, игуман, који нас прима када год долазимо да се у њој заједно утјешимо, осјећа каква је заштита Божија. Осјећамо и сви ми који живимо на овим просторима како Господ дјела када Му завапимо, какву нам благодат даје.

Нека би Господ молитвама Св. Архангела и нас укријепио да останемо на овим мјестима која знају да буду и тешка, али треба знати на страшном мјесту бити и опстати. Ово је страшно мјесто јер је у задњих пет вијекова било стратиште исповједништва. Тако и данас ми овдје живећи исповједамо Христа живога и васкрслога и ко се год труди у овоме животу и каје, Господ ће га примити у Царство небеско гдје су и Свети аргангели”, закључио је у бесједи отац Стефан, игуман манастира Зочиште на Аранђеловдан у Светим Архангелим код Призрена.

 

Pin It on Pinterest

Share This