Izaberite stranicu

Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић изјавио је да се плаши да Европа спречава Србију да заштити српски језик и ћирилицу.

Коментаришући то што Предлог закона о службеној употреби језика и писма, који је сачинила радна група Министарства културе и информисања Србије, а у чији рад су били укључени и представници Одбора, мјесецима чами у фиоци, Танасић је подсјетио да је сет закона у овој области био припремљен и 2006. године, али ни тада нису усвојени.

„Неко кочи овај посао. У време доношења Устава је, колико знам, Венецијанска комисија ‘шапнула’ да нам тај закон није неопходан“, рекао је Танасић за „Вечерње новости“.

Он је подсјетио и да је прошле године за Сретење најављено доношење декларације о заштити српског језика и културе, али „скоро ће опет Сретење, а од декларације нема ништа“.

Књижевник и савјетник министра културе и информисања Србије Драган Хамовићнапоменуо је да су законски приједлози у области језичке политике предати у процедуру још прије неколико мјесеци, али да досад није дошло до помјерања.

„Од утицаја су очигледно носиоци политике који све легитимне националне теме настоје да оспоре и обесмисле, у чему се води прави културни рат против нашег народа“, рекао је Хамовић, одговарајући на питање да ли неко кочи доношење закона.

Хамовић је указао на то да се оно, што се другим народима, као и мањинама у Србији, признаје као разумљиво право, српском народу и његовој култури стратешки оспорава, спречавајући да се прибере и дође себи.

„У томе учествује и део лакомислене и неодговорне елите, уз сталну сваковрсну подршку са стране, под разним често смешним изворима“, навео је Хамовић.

Он истиче да се на примјеру скоро створених народа и држава, може видјети колико значаја придају идентитетским симболима, често историјски незаснованима.

„А у Србији се негује становиште да се нечија културна изузетност и отвореност мери необазирањем на неупитне националне вредности“, рекао је Хамовић.

Извор: Срна

Pin It on Pinterest

Share This