Izaberite stranicu

У сриједу, 21. новембра, на празник Светога Архангела Михаила – Аранђеловдан, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, служена је Света Литургија.

Началствовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин, а саслуживали су му протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји Предраг Шћепановић и Бранко Вујачић, као и протођакон Владимир Јарамаз.

Свима сабранима у овоме светоме Храму обратио се началствујући протојереј Мирчета Шљиванчанин, који је први дио свог пастирског слова посветио суштини заједнице и заједничарења у Светој Литургији.

„Много нам мјеста у Светој Литургији говори и присуству светих Божијих анђела. А шта нам у ствари то говори ? Зашто је то важно ? Важно је да знамо да када се саберемо на Светој Литургији да је са нама Бог, да су са нама светитељи Божији, да су са нама анђели Божији и да сви једним срцем и једном душом славимо Бога живога – Пресвету Тројицу, Оца, Сина и Светога Духа. А то нам говори да нема љепшег мјеста и да нема бољег друштва у којем би се могли сабрати и гдје би правилније и исправније могли славити Бога и гдје би то могло бити спасоносније и благословеније за нас“, казао је отац Мирчета.

Отац Мирчета је посебно нагласио да нема другог и сигурнијег и поузданијег мјеста гдје можемо истински научити како да живимо и како да Бога славимо од оног мјеста гдје је сами Бог домаћин, гдје је сами Бог глава, старјешина, а то је Црква Божија.

„Дакле, овај нас празник опомиње и све силе анђелске, да славимо Бога. Али, да га славимо на прави начин. А то како ћемо Бога исправно славити не може нас нико исправније научити и једино нас исправно учи света Црква Божија која је тијело Христово, којој је Христос глава, а ми сви крштени смо Његови удови, удови тога тијела. И нисмо само ми који идемо по Земљи, него и светитељи Божији и анђели Божији јер је Господ створио једну Цркву, сачињену и од анђела и од људи. Онда, нема другог мјеста гдје би се могли научити како треба да живимо, којим путем да ходимо“, казао је он.

Додао је да се у Цркви Божијој не учимо по људској мудрости, не учимо се по памети људској, која зна некада, истина, и да буде велика и важна.

„Него се учимо од Бога живога, учимо се од светитеља Божијих, учимо се од анђела Божијих, учи нас Бог Духом Светим. Зато је Црква мјесто сигурно, зато је то мјесто спасења, зато је ово мјесто пријатно, зато је испуњено благодаћу Божијом и анђелима Божијим, који заједно са нама славе Свету Тројицу.“  закључио је протојереј- Мирчета Шљиванчанин.

 БЕСЈЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА МИРЧЕТЕ ШЉИВАНЧАНИНА

Светим тајнама Тијела и Крви Христове се присајединио велики број вјерног народа, а након свете Литургије, услиједило је благосиљање славских колача и славског кољива које су претходно принијели свечари у славу и част своје крсне славе.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This