Izaberite stranicu

22. новембра 1890. године рођен је француски генерал и државник Шарл де Гол, оснивач и први предсједник Пете републике, који је као вођа покрета “Слободна Француска” у Другом свјетском рату симболизовао отпор нацистима.

Шарл де Гол је рођен у Лилу, у Француској. Његов отац је био професор који га је учио о богатој историји Француске. Одрастајући, Шарл је волио да чита очеве књиге и да се игра војника, замишљајући да је у некој од битака из историје. Када је имао 11 година, његова породица се преселила у Париз и тамо је Шарл завршио школу.

Како је одрастао, осјећао је да је његова судбина да служи Француској. Одлучио је да се придружи војсци па је похађао елитну војну школу, војну академију Сен-Сир.

Шарл де Гол се прикључио војсци 1912. године и борио се током Првог свјетског рата. Рањен је неколико пута и на крају су га Њемци заробили. Док је био затвореник, покушавао је да побјегне 5 пута, али безуспјешно, па је тако остао у затвору до краја рата.

После Првог свјетског рата, Шарл је наставио да служи војску. Борио се у неколико мањих ратова и достигао чин пуковника. Развио је неколико одличних теорија о томе како треба водити рат. Фрустрирале су га застарјеле француске војне стратегије. Сматрао је да су наоружане и брзе јединице најбоље за успјешно ратовање. Његове теорије су се касније показале успјешним када је Хитлер користио сличну војну стратегију да освоји већину Европе.

Када је почео Други свјетски рат, Шарл де Гол је стекао чин генерала. Међутим, како су Њемци напредовали у Француској, Шарл де Гол је имао све више несугласица са Владом Француске. Они су одлучили да се предају, а де Гол је желио да настави да се бори.

Како се влада Француске предала Њемачкој, он је побјегао у Британију. Нашавши се у Бритањи, основао је сопствену Владу, коју је назвао „Слободна Француска”. Одатле је подстицао Французе да не посустају под владавином Њемаца. Француска влада која се предала Њемцима називала га је издајником и осудила га на смрт због издаје.

Де Гол је наставио да води „Слободну Француску“ као и француски покрет отпора. Окупљао је људе и јединице избјегле из Француске у циљу њеног ослобођења. Коначно је дошао дан Д и Савезници су напали Француску. Де Голове војне снаге одиграле су значајну улогу у ослобођењу.

Када су Њемци протјерани из Француске, он је постао привремени вођа. Предвидио је крај Другог свјетског рата и помогао да се успостави нова Влада Француске. Дао је оставку и напустио политичку сцену 1946. године.

  1. године, поново се вратио политици и тада је изабран за предсједника Француске. Његов мандат трајао је 10 година. Током тог периода француска економија брзо се опоравила од последица рата и процвјетала. Француска је постала четврта свјетска нуклеарна сила, заједно са Сједињеним Америчким Државама, Великом Британијом и Совјетским Савезом.

Шарл де Гол се поново повукао из политике 1969. године. Годину дана касније, преминуо је од срчаног удара.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This