Izaberite stranicu

Слава многобројних которских породица Аранђеловдан, поред њихових домова, прослављена је јуче и свечаном Светом литургијом у цркви Светог Николе у Старом граду, преноси сајт  www.spckotor.com текст из листа „Дан“.

Свештеници Момчило Кривокапић, Миленко Јакић, Немања Кривокапић и Ненад Калем су током цијелог дана обилазили домаћинства, једва стижући да благослове крсне славе домаћина од Котора до Грбља. У Котору се одувијек славило, за разлику од средина гдје су се људи нагло вратили слављењу.

„У вријеме када сам ја дошао, прије 50-так година, релативно мало је било оних који су славили Аранђеловдан. Не због тога што су били у партији, него су се доселили људи који славе, тако да је то једна од највећих слава, иако раније не тако честа, за разлику од Св. Николе. Св. Јована, Св. Илије и Св. Ђорђа. Оно што свештеницима увијек тешко пада, иако се радујемо што људи долазе да славе, јесте то што се увећавају само ове велике славе“, каже парох которски, архијерејски намјесник бококотрски, протојереј старофор Момчило Кривокапић.

Оне „мале“, наставља, Свети Врачеви, Ђурђиц и друге, ту и тамо их је по пар слава.

„Сви се концентришемо углавном око великих слава, као што је Аранђеловдан. О томе говори и чињеница да сам као парох раније сам могао да стигнем све, а сада нас четоврица једва стижемо да посјетимо парохијане“, каже отац Момо.

Подјсећа да је Аранђеловдан посвећем ангелу Михаилу, али и свим другим анђелима и свим небеским бестјелесним силама.

„Свети Архангел Михаило нам поручује да се држимо истине, онога што је добро, јер Бог је тај који је створио све оно што је добро, па и анђеле. Зло није створио Бог. Оно се „испилило“ онда када је један од архангела покушао да буде паметнији, а бољи од Онога који је најбољи и најпаметнији. Анђели су створени прије људи. Та бестјелесна бића су врло разумна“, казао је отац Момчило.

Сатанил се због своје гордости побунио и тако је настало зло.

„Бог није створио зло и то свједочи на данашњи дан. Створио је добро и добре. Архангели су представници оних који су заувијек остали уз истину и Бога, а нас штите такође да останемо у истини и то је суштина овог празника. У тој борби између Архангела Михаила и тих побуњених, увијек побјеђује онај добри „архистратиг“, први међу архангелима“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This