Izaberite stranicu

Светом Литургијом у храму под Горицом, прослављен је Сабор Св. архистратига Божијег, Михаила.

Празничним сабрањем началствовао је некадашњи старешина овог подгоричког храма, прота Милун Фемић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

У препуној цркви са Царских двери  прота Станишић се обратио вјерном народу пригодном беседом о данашњем празнику и  свечарима честитао славу:

,, Кроз овај дан познајемо да су првобитно постојали само Бог и анђели “, казао је отац, те да су се анђели као блажене силе наслађивали љубављу Божијом.

,, Како откривапПредање, неки од тих анђела нијесу могли да поднесу толико обиље љубави Божије и тако је настао зао дух“, објаснио је прота, рекавши да се он, као такав, у себи затворио за милост, љубав и славу Божију.

Отац је казао да се Божија љубав ни у чему није умањила према својим створењима, да је остала иста и још више заблистала и показала се према сваком створу – анђелском и човечијем, објаснивши – да у тој цјелокупној стварности Бога, анђела и људи настаје – Црква – и у њој познајемо, вјерујемо и примамо оно што је Божије.

Честитајући славу данашњим свечарима, прота Станишић је поручио:

,,Нека би Господ Бог дао, да Св. архангел Михаило, који је предводник бестјелесних сила, који је зауставио милијарде анђела да не крену за злим духом (који мучи све оне који живе и постоје од постанка Адама до данас), непрекидно прати наш живот, у свим његовим садржајима.

При крају своје беседе, отац се осврнуо на то, како то да ми знамо да постоје анђели Божији ?

,, Ми то знамо, тако што молећи им се, и славећи их – видимо да нам они помажу и руководе нас на добро. И да сваку нашу погрешку окрећу на добро. Зато свако од нас треба да се понаша као анђео Божији “ казао је отац.

,, Када видимо мало дијете, ми видимо у његовом погледу анђела. Зато се не ријетко дјеца називају анђелима. И родитељи када се обраћају дјеци кажу – С анђелима. То је тај поздрав који је омиљен управо овдје код нас, у нашој стварности  вјере, наде и љубави  .

Верујући у Господа Бога и Св. архангела Михаила, окрећући овај колач  – поздрављамо вас и кажемо вама: С анђелима“, казао је на крају свога обраћања, протојереј-ставрофор, Драган Станишић.

 

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This