Izaberite stranicu

У Београду је 17. новембра одржано традиционално Паштровско вече.

Представљена је књига „Бокељи на страни Србије у Првом свјетском рату“ др Милана Гулића и, „Паштровски алманах број 3“.

У 19 часова отворена је изложба „Тамо далеко“, а затим одржана и традиционална Паштровска вечера са културним и музичким програмом.

На промоцији књиге Милана Гулића говорили су др Мила Медиговић Стефановић, проф. др Павле Анђус предсједник Удружења Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду – Дробни пијесак и др Милан Гулић.

На отварању изложбе говорили су аутор Маринко Лугоња и Милан Гулић.

Визуелно-литерарна изложба „Тамо далеко 1918-2018.“

Аутори изложбе „Тамо далеко“ су пажљиво одабрали теме и сложили садржај како би истакли подвиге наших хероја и упаковали их у поштовање које заслужује њихово непролазно дјело.

Изложбу потписују Маринко Лугоња, Марко Кентера и Гојко Раичевић у име својих удружења и организација.

Изложба је, кроз своје различите форме, приказана на више мјеста у земљи и иностранству.

Благословом источноамеричког епископа Иринеја и уз несебичну помоћ непрофитне организације „Art Exchange“, а у оквиру јубилеја 100 година од побједе и завршетка Великог рата, поставка изложбе „Тамо далеко“ нашла је своје мјесто и на званичној церемонији Дана подизања српске заставе на Бијелој кући, 28. јула у Вашингтону.

15. септембра, на дан почетка пробоја Солунског фронта, изложбена поставка истовремено је отворена у Херцег Новом, Ваљеву и Норт порту на Флориди.

Од тог дана поставка почиње своју турнеју по мјестима насељених Србима широм свијета.

У нашим крајевима, поред Херцег Новог, изложба је представљена у Котору и у Будви у сарадњи Матице Боке.

НВУ Паштровски алманах

Невладино удружење „Паштровски алманах“ основано је 2015. године, након што су Паштровски алманах I самостално издали др Мирослав Лукетић и Марко Кентера.

Циљ удружења су да подстиче културни, привредни и друштвени развој Паштровића.

Основна дјелатност удружења је да издаје годишњак „Паштровски алманах“.Поред тога дјелатност удружења је и да организује трибине, округле столове и друге врсте друштвено-образовних и културних форми ради разматрања актуелних питања развоја Паштровића ради остварења наведених циљева.

„У претходне четири године охрабривали смо младе ауторе да пишу и пружили им прилику да представе паштровској и широј јавности радове из сфере њиховог интересовања и дјеловања, вјерујући да тако стварамо базу аутора, не само за следећа издања ‘Паштровског алманаха’, већ и за афирмисање ангажовања нових генерација Паштровића у областима историје, традиције, културе, образовања, економије, туризма, политике – на добробит нашег краја“, нагласио је предсједник НВУ „Паштровски алманах“ Немања Куљача.

Годишњак „Паштровски алманах“ доноси велики број радова на различите друштвене теме, разврстаних по предмету којим се баве.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This