Izaberite stranicu

Свечаност поводом обележавања 60-годишњице Подворја РПЦ у сиријској престоници Дамаску приређена 18. новембра у подворној Цркви Светог мученика Игњатија Богоносца.

Божанску Литургију служио је Његова светост Патријарх антиохијски и свег Истока Јован Х. Њему су саслуживали Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије; Митрополит хомски Георгије, Митрополит акарски Василије; Митрополит хамски Николај; Митрополит филипопољски Нифон, представник антиохијског Патријарха код Патријарха московског и све Русије; Митрополит латакијски Атанасије; као и неколико епископа и свештенство Патријаршије антиохијске.

Међу саслужитељима били су и настојатељ руског Подворја у Дамаску архимандрит Филип (Василцев) и представник Патријарха московског и све Русије код Патријарха антиохијског игуман Арсеније (Соколов), као и секретар ОСЦО за међухришћанске односе јерођакон Стефан Игумнов.

Присутни на служби били су и кардинал Марион Зенари, нунције Свете столице у Сирији, чланови делегаицје Међуверске радне групе председничког Савета за сарадњу са верским организацијама, и руски дипломати.

У својој беседи после ЛитургијеПатријарх Јован Х је истакао значајну улогу коју је имало Подворје РПЦ у Дамаску, јер као представник Московске патријаршије при Цркви Антиохије служи као важна веза између двеју Цркава.

Извор: Московска патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This