Izaberite stranicu

Захтев Косова за пријема Косова у Интерпол није прошао ни у другом кругу гласања, сазнаје РТС. Против пријема гласала је 51 држава, 68 је било за, а уздржано 16. Гласању је претходила пауза која је одређена како би, сазнајемо, делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања.

Већина држава које су се уздржале приликом гласања о чланству Косова у Интерполу су државе које су признале независност Косова, јавља РТК1.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановића је у уводном обраћању оштро реаговао на седници Генералне скупштине због кршења Резолуције 1244.

Делегати су потом образлагали своју одлуку о захтеву Косова за пријем у чланство Интерпола. Намибија и Румунија су подржале Србију, а за реч су се јавили и делегати из Шпаније, Марока, Кипра, Кине, Белорусије, Русије.

Након расправе први пут се гласало о чланству, а Косово није успело да обезбеди двотрећинску већину. Новом гласању је претходила пауза која је одређена како би, сазнајемо, делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања.

Министар Стефановић оштро се успротивио одређивању паузе и на питање председавајућем на основу чега је одређена пауза није добио одговор.

Ни у другом кругу Косово није успело да обезбеди двотрећинску већину.

Косово је до сада три пута подносило захтев за чланство – 2010, 2015. и 2017. године.

Интерпол је прошле године усвојио Резолуцију по којој земље које траже пријем морају бити чланице УН или имати статус посматрача.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This