Izaberite stranicu

18. новембра 1910. године у Мексику је избила сељачка револуција чије су вође били Панчо Вила и Емилио Запата. Током револуције која је трајала до 1917. године погинуло је више од милион људи.

“Боље умријети на ногама, него живјети на кољенима” ријечи су чувеног мексичког револуционара Емилијана Запате који се борио за права земљорадника те земље.

Емилијано Запата рођен је у породици земљорадника. Од својих родитеља још као дијете увидио је проблеме које имају људи који се баве њиховим послом.

Када је био мали, показивао је посебно интересовање за историју Мексика, поготово када је у питању борба за независност Мексика.  1906. године  дошао је у једну војну хунту, гдје је започео своје напоре за одбрану права земљорадника и њихових посједа од режима.

Запата је врло брзо напредовао од војника до коњаника, и постао је официр војне хунте. Он се вратио у своје родно мјесто, гдје је радио на томе да и сељаци добијају своје дјелове земље, а не само власници хацијенда.

Емилијано Запата се потом удружио са Франсиском Мадером и повео револуцију против Порфирија Диаса. Ипак, ова два лидера се нису слагала, јер Мадеро није спроводио његове реформе, па је Запата осмислио такозвани “План де Ајала”, радикални план реформи у Мексику, у коме је Мадеро проглашен за издајника.

После Мадеровог пада, на власт је дошао Викторијано Уерта. Запата је наставио да се бори за своје идеале, али сада против владе Викторијана Уерте. Заједно са Франсиском Виљом, формирао је Ослободилачку војску југа. Његов мото био је “земља и слобода”, а посвећен је мексичком народу. 1914. године са војском је упао у центар Мексика.

Од 1915. године почиње борба актуелне власти против Запате, јер је његова идеологија била једина препрека на путу формирања нове владе. Њега је издао и убио пуковник Гуардадо.

Овај велики револуционар и оснивач идеологије која се залагала за добробит народа и најсиромашнијег слоја у земљи био је велика инспирација за бројне романе и пјесме, а његов лик и дјело и даље се поштује у Мексику.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This