Izaberite stranicu

У суботу, 10. новембра, отац Бранимир Петковић и отац Мирослав Симијоновић из Цириха дочекали су на аеродрому архимандрита Методија, проигумана српске царске лавре, манастира Хиландара и сабрата монаха Дамаскина. У вечерњим сатима, верни народ се окупио испред Светотројичног храма у Цириху, где су дочекали оца Методија и предивну икону Богородице Тројеручице, коју су у храм свечано унели протојереј-ставрофор Симеун Продановић из Светоуспенског храма и протојереј Драган Станојевић из храма Рођења Пресвете Богородице из Луцерна (Бухраина).

Чланови АНИ “Абрашевић”, обучени у народне ношње, направили су шпалир пред иконом Тројеручице, а дечији хор Светотројичног храма “Роман Мелод” певао је “Богородице Дјево” приликом уласка иконе у храм.

Након вечерњег богослужења,  архимандрит Методије, отац Бранимир, отац Симеун и отац Драган са ђаконом Данијем Шерером из Руске Цркве Васкрсења Христовог у Цириху (Московска патријаршија), одслужили су акатист Богородици Тројеручици. За певницом су одговарали господа Милан Кострешевић и Ведран Грмуша, докторанти теологије Старокатоличког факултета, универзитета у Берну.

Молитви су присуствовали и свештеник Старокатоличке цркве у Цириху Ларс Симпсон и др Петер Витвер, вишегодишњи саветник Заједнице православних Цркава у кантону Цириху.

По завршетку службе, архимандрит Методије је одржао предавање о икони Богородице Тројеручице, а затим су верни имали прилику да целивају икону.

У недељу, 11. новембра, литургијским Сабрањем началствовао је  проигуман Хиландара архимандрит Методије, а саслуживали су отац Бранимир и отац Симеун. Певао је парохијски хор ”Стеван Мокрањац”, а отац Методије је у својој проповеди говорио о потреби поштовања иконе Пресвете Богородице. Након Литургије је приређен ручак за све присутне уз концерт парохијског дечијег хора “Роман Мелод”.

У понедељак, 12. новембра, на дан Светог краља Милутина, Литургију су служили проигуман Методије, отац Мирослав Симијоновић из Светоуспенског храма и јереј Александар Павловић из Солуна. Након Сабрања, отац Методије је уручио оцу Бранимиру грамату манастира Хиландара поводом доласка копије иконе Богородице Тројеручице.

У току целе седмице, у Светотројичном храму је свакодневно служена Литургија, а у вечерњим сатима акатист Пресветој Богородици Тројеручици.

Извор: Црквена општина Цирих

ТВ Храм: Дочек копије иконе Богородице Тројеручице у Цириху (Сабрани у расејању)

 

Pin It on Pinterest

Share This