Izaberite stranicu

Свештенство Виницке области Украјине није подржало свог Митрополита Симеона Шостацког, који је саопштио да намерава да учествује на „сабору уједињења“ ради стварања украјинске цркве, независне од Москве.

„Ми подржавамо садашњи статус Украјинске православне цркве као самоуправне јединице са правима независности и самосталности, осуђујемо грубо антиканонско мешање Васељенске патријаршије у живот наше Цркве и изражавамо пуну подршку поглавару наше Цркве Онуфрију, Митрополиту Кијевском и читаве Украјине“, наводи се у одлуци ванредне седнице свештенства Виницке области.

Како је саопштила информативна служба УПЦ, одлуку је потписало 42 учесника скупа од 44, тј. убедљива већина свештеника у области. На скуп је био позван и Митрополит виницки и барски Симеон, али је он одбио да дође.

Како се наводи, виницки Митрополит је једини од епископа УПЦ који је одбио да потпише завршни документ њеног Архијерејског сабора. Између осталог, он се није сложио са раскидом односа са Васељенском патријаршијом. Истог дана је, заједно са још два јерарха, присуствовао затвореном састанку са председником Украјине Петром Порошенком.

 

Извор: Спутник

Pin It on Pinterest

Share This