Izaberite stranicu

Школа вјеронауке парохије паштровске у суботу, 10. новембра заједно са неколико родитеља кренула је на поклоничко путовање светињама и знаменитостима Херцеговине и Далмације. Прво одредиште био је манастир Тврдош код Требиња, гдје је кустос манастира групу провео кроз комплекс, цркву, конаке и винарију, упознајући их са историјом и животом ове светиње.

По обиласку Манастира Тврдош, кренули смо ка Мостару гдје нас је дочекао Лука Круљ, син протојереја-ставрофора Радивоја Круља пароха прве мостарске парохије.

Отац Круљ нас је повео у обилазак Саборне цркве Свете Тројице која је у обнови, Старе цркве Рођења Пресвете Богородице, зграде у којој се налази Епархијски двор и конзулат Републике Србије, те старог моста у Мостару и старог града.

По обиласку града Мостара, запутили смо се у Далмацију и данашњи хрватски град Сплит, гдје смо стигли у вечерњим сатима. По смјештању у преноћишта у самом центру града, ученици вјеронауке заједно са парохим су обишли стари град и сплитску риве.

У недељу ујутро служена је света Литургија у Капели Светог Саве која се налази уз зидине недовршеног Храма Светог Саве у самом срцу старог града. Литургију су служили игуман манастира Драговић јеромонах Јован и парох паштровски протојереј Драгослав Ракић, док је пјевницу предводио Дјечији хор парохије паштровске “Света Јелена Штиљановић”. Литургији је присуствовао и велики број Сплићана, од којих је и велики број вјерника приступио светом Причешћу.

У својој бесједи отац Јован, у име старјешине храма јереја Милана Кадијевића, са великом радошћу је пожелио добродошлицу гостима из Црне Горе, након које је парох Ракић паштровски упутио јеванђелске ријечи утјехе и саосјећања са страдалима на овим просторима, и онога и овога времена, будући да је за овај простор свако вријеме било свирепо на свој начин. Заблагодарио је домаћину и колеги из студентских дана оцу Милану који се домаћински потрудио за дочек гостију, иако је био спријечен да подијели радост сусрета.

По завршетку Литургије, у име старјешине храма, вјероучитељица Лидија Тунић позвала је госте у црквену салу да се саберу око трпезе љубави. Након тога вјероучитељица нас је повела у порту недовршеног храма и упознала са историјатом градње храма, као и околности у којима данас живи заједница православних Срба у Сплиту.

Послије обиласка храма, црквењак Здравко Недељковић нас је повео у факултативни обилазак града Сплита и његових знаменитости од којих су најпознатије Диоклецијанова палача и катедрала Светог Дује.

По завршетку обиласка града, слободно вријеме група је искористила за шетњу Сплитом.

Следећа наша станица био је град Дубровник. Ушавши на градска врата Плоче, у Дубровнику смо поред шетње познатом централном улицом Страдун имали прилику видјети многе културне грађевине, као и древне катредале, те малу градску луку. За нас је свакако најзначајнија била посјета, православној цркви посвећеној празнику Благовијести. У Цркви Благовјештења нас је дочекао ђакон Мирослав Бошковић (иначе цетињски богослов) који нас је са љубазношћу и гостопримством, мимо времена предвиђеног за посјету цркви, дочекао и испричао историјат цркве и појединости из живота православних у Дубровнику и његовом окружењу.

По поклоњењу дивној Богородичиној икони и плаштаници, које се налазе у цркви од њене градње, кратког дружења и мноштва предивно забиљежених кадрова, запутили смо се ка Будви и Светом Стефану препричавајући уз пут доживљаје и стечена искуства.

Протојереј Драгослав Ракић

 

Pin It on Pinterest

Share This