Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је данас Свету архијерејску Литургију у манастиру Ћелија Пиперска у близини села Горњи Црнци.

Саслуживали су протојереј Мирчета Шљиванчанин и ђакон Иван Црногорчевић.

Манастир Ћелија Пиперска налази се недалеко (17 километара) од Подгорице. За њен настанак везују се различити датуми. По једном Манастир потиче из XII вијека, у прилог тој тези говоре двије  ископине у близини ове светиње: Градина ( IX вијек), за коју се претпоставља да је била сједиште Eпископије, и Дјевич град. Ту је и ископина Цркве Архангела Михаила, претпоставља се из VI вијека.

Други извори настанак Манастира везују за долазак Св. Стефан Пиперски око 1660, када је на том мјесту саградио кућицу, отуда назив Ћелија. Свети Стефан се подвизавао ту око тридесет пет година. Упокојио се 1697. године, а већ 1704. његове нетљене мошти извађене су из земље и пренијете у Цркву.

“Пиперска Ћелија, опасана зидом, са разуђеним крововима цркве и конака, дјелује како какав средњовјековни град-утврђење. У средини порте централно мјесто заузима манастирска црква. Посвећена је Рођењу Пресвете Богородице и има једнобродну основу са полукружном апсидом, куполом и бочним пијевницама. Накнадно је дозидана нешто шира припрата.”

Манастир је, поред цетињске и морачке, имао најбогатију библиотеку и архив у Црној Гори, која је, нажалост, спаљена за вријеме Другог свјетског рата. Манастир је у послератном прогону Цркве био препуштен забораву и пропадању.

Средином осамдесетих, доласком 1987. године светогорског монаха Лазара Аџића, потоњег игумана острошког,  у Ћелију почиње нови период духовне и физичке обнове светиње. По угледу на светогорске манастире, о. Лазар је дозидао кулу са звоником и велику капију. Отац Лазар је запуштен Манастир и манастирско имање успио за кратко вријеме да обнови, тако да се с правом може сматрати другим ктитором Ћелије Пиперске.

По благослову Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, Ћелија Пиперска је женски манастир.

Pin It on Pinterest

Share This