Izaberite stranicu

Он је био једна једноставна, непосредна особа и моја срећа и благослов је био да одрастам уз њега и да видим да се са њим може разговарати о чему год неко пожели”, рекла је Милковић

Снежана Милковић, унука патријарха Павла казала је да је њен дједа живио онако како је и приповиједао, те да су га красиле доброта и скоромност.

„Патријарх Павле, деда Павле, односно деда Попа, како сам га ја звала, живио је онако како је приповиједао. Он је говорио да треба да се живи по јеванђељу и живио је по јеванђељу. Али тај аскетизам није значио никаву мистичност. Он је био једна једноставна, непосредна особа и моја срећа и благослов је био да одрастам уз њега и да видим да се са њим може разговарати о чему год неко пожели„, рекла је Милковић у разговору за Б92.

Она такође, додаје, да је патријарха Павла свако могао зауставити на улици да тражи савјет од њега.

„Никога није одбио, а да не говорим о томе коме је све помогао. После литургије која се обично служила у шест сати ујутру у храму Св. Симеуна у Патријаршији свако је могао да му приђе, да ако има неку муку, затражи помоћ. А оно што је његова најважнија особина била и о чему се најчешће прича, је његова скоромност“, истиче Милковић.

И кад се то помене, додаје она, људи обично кажу, ишао је пјешке, правио ципеле…

„То је најмање битно. Његова скоромност се огледала у томе што није имао трунку сујете. Он себе није сматрао важном особом. А сам ће Бог знати до којих духовних висина је он могао да се узнесе, а то нам је данас опомена, да се ми запитамо гдје смо. И што је он говорио: да се увијек трудимо да будемо бољи“, присјећајући се говори Милковић.

Она се осврнула и на своју књигу посвећену патријарху, под називом „Мој деда патријарх Павле“.

„То није теолошка књига. То је једна прича породична, емоционално – фамилијарна, о томе како је било узрастати уз деда Павла. Ја сам њега питала још за живота да ли би имао нешто против да пишем књигу о њему. Он је река пиши, али немој да испадне да величаш патријарха, и потрудуи се да буде добро. Ја сам то смтрала својим дугом, јер та чињеница да сам му била близу, мислим да је важна, и да би била штета да те неке приче које ја имам, које нема нико други, само остану у мојој глави„, закључила је он.

На данашњи дан 2009. године на Војномедицинској академији после дуже болести преминуо је патријарх Павле.

На трону Светог Саве као патријарх српски налазио се 19 година, а међу народом је био веома омиљен због своје  скромности и истинољубивости.

Извор: in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This