Izaberite stranicu

Светом Литургијом која је 14. новембра служена у храму под Горицом у Подгорици, прослављен је празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана.

Евхаристијским сабрањем у овом Светом храму, началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење ђакона Ивана Црногорчевића; молитвено је учествовао прота Јован Радовић.

За певницом су одговарали појци храма, предвођени протиницом Душком Станишић.

Словом поуке сабранима се потом обратио протојереј-ставрофор Драган Станишић, говорећи о химни љубави – коју помиње Апостол Павле у својој посланици Коринћанима.

,,Људски род је у својим покољењима стремио увек ка томе шта је највише, али никада није могао да пронађе то, ” казао је отац, подсетивши да је човек ‘то  највише’ тражио у елементима природе, у божанствима, некада у својим владарима, царевима… Али да је, оно што је апостол Павле исказао као највише  је – Љубав.

Отац је казао да нико после апостола Павла није тако говорио  о љубави; тако лепше и дубље.

,, Љубав је сила која испуњава Тијело Христово. А то Тијело у себи има разне дарове – исцељивања, језика, познања Бога – а изнад свега тога љубав – која се показује изнад свега као нешто изврсно, као сами Господ Бог.  А суштина Бога, Свете Тројице – је љубав “, казао је отац Драган у своме обраћању.

Говорећи о Светима Козми и Дамјану, прота је казао да долазећи на Света богослужења ми имамо тај дар и ту срећу да се испунимо том вечном, бескрајном, неизрецивом љубави, као што су имали  њих двојица.

Упитавши потом – зашто су названи, бесребреници ? Одговорио је да је то стога што су чинећи чудеса, којих их је удостојио Господ, нису узимали никакву плату од других – и зато су названи бесребреници.

,,Јер оно што човјек може да да, у највећој мјери је сребро а Бог даје – чисто, жежено злато “ казао је отац ,, и зато су Козма и Дамјан одбацили сребро, не зато што су презирали материју, него зато што су хтели да истакну да је највећи дар управо – злато, чисто, прековано страдањем, стрпљењем и изјавом, која може утјешити оне који су гладни и жедни правде ”.

Заблагодаривши Господу, по примању Свете тајне причешћа, свештенослужитељи храма Светог Ђорђа, приступили су благосиљању свечарских славских колача.

Заједница у Телу Христовом, настављена је у црквеној гостопримници.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This