Izaberite stranicu

Петнаестог новембра 1912. године у току похода црногорских трупа на Скадар, краљ Никола је с Ријеке Црнојевића упутио писмо генералу Митру Мартиновићу у којем је, због могућих дипломатских рјешења  која су у том тренутку била актуелна у вези  судбине Скадра, сугерисао да се за напад припреми, али да га не изводи до друге наредбе. Објашњавајући околности у којима се одлучио за одлагање напада, краљ Никола је истакао да би у тренуцима када се преговара о дефинитивном миру, који од часа до часа може бити закључен, било грехота изгубити три-четири хиљаде људи због Скадра, који ће нам – саопштио је краљ Никола – припасти једним потезом пера. Уколико се то не деси, написао је краљ, напад остаје као већ планирана могућност.

Опсада Скадра је била битка у Првом балканском рату у којој је црногорска уз помоћ србијанске војске, накратко преузела османлијско утврђење Скадар у Сјеверној Албанији.

Црногорска војска је убрзо, под аустроугарским и италијанским притиском, била приморана да се повуче из Скадра, који је припао новоформираној Албанији.

Оригинални црногорски план је био да се Скадар заузме на препад. Али, напредовање црногорске војске је било споро те је пред град дошла тек 28. октобра. Напад је успорио и четвородневни одмор у Цијевни и Тузима након заузећа. То је отоманским снагама дало доста времена да организују одбрану. Црногорске снаге чак нијесу успјеле ни у потпуности опколити град, тако да је под отоманском контролом остао пут за Драч, одакле су стизала појачања и намјернице за гарнизон.

Турском гарнизону се прикључио и велики број високо мотивисаних албанских добровољаца. Пошто се број турске посаде попео на 18 хиљада људи, она је имала изгледа да се на дуже вријеме одупре Црногорцима.

Пошто је наишао на јак отпор, краљ Никола је у новембру одлучио да Скадар мањим снагама задржи у опсади, а главнина да преузме продор ка југу Албаније, у правцу Медове и Љеша. За организовање општег напада на Скадар чекао се долазак Јанка Вукотића из Ђаковице и повратак Митра Мартиновића из Љеша. 12. новембра, у Скадар пристижу три табора нове турске војске и око 1.500 арбанашких добровољаца.

Опсада Скадра 1913 године је најскупља битка, у историји Црне Горе. Најскупља и по уложеним средствима, и по дужини трајања, а највише по, изгубљеним људским животима.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This