Izaberite stranicu

Други дан осмих ,,Дана Његошевих“ одржан је 13. новембра, на дан рођења Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца у Бару.

Скуп је почео Светом литургијом у капели посвећеној Светом Петру Ловћенском Тајновидцу, која се налази испред Храма Светог Јована Владимира .

Светим богослужењем началствовао је јереј Младен Томовић.

Потом је одржана промоција превода ,,Луче микрокозма“ на руски и румунски и “Горског вијенца“ на бугарски језик.

У вечерњим часовима одржано је поетско вече, на коме је тематску бесједу одржао пјесник Будимир Дубак.

Књижевник Будимир Дубак је говорио на тему „Владике Данило, Сава и Петар Први Петровић, као Његошеви  јунаци“.

„Владике Петровићи у дјелу Петра Другог Петровића Његоша су владике Данило, Сава и Петар Први Петровић – Свети Петар Цетињски. Од најстарије књижевности до данас, многе историјске личности су транспоноване у књижевне јунаке. Тако је и у српској књижевности, почевши од житија и црквне, до народне и новоремене поезије, од великих спјевова до историјских романа и модерног прозног и драмског стваралаштва“, рекао је Дубак.

Нагласио је да је нарочито изазовно испитивање сличности и разлика између историје и фикције стварних личности, и њихових одраза у огледалу конкретних умјетничких дјела:

„Управо тај феномен је подстицај да се посветимо поменутим односима на примјеру владике Данила, Саве и Петра Првог, и Петра Другог Петровића Његоша. Прве тројице као знаменитих црквених и световних господара Црне Горе, а четвртог, Његоша који је био све то заједно, као генијалног пјесника који је владику Данила узео за централну личност, лик Горског вијенаца. Сава и Петар Први су јунаци његовог последњег великог дјела „Лажни цар Шћепан Мали.“

Дубак је истакао да се сложеност личности владике Данила, Саве и Петра Првог и доба у којем су живјели, не могу ваљано представити без увида у писма Митрополита Данила и Саве, као и познавања разноврсног књижевног историософског, црквено и правног дијела Петра Првог Петровића.

„Колебање владике Данила, као трагично усамљеног јунака стварне историје и Његошевог стиха Сирак тужни без иђе икога у монологу којим почиње Горски вијенац изложио је цијели један програм у виду завјета славним прецима и клетве упућене онима који су тај завјет погазиили“, казао је Дубак.

„Безобално је море стварног и имагинарног у дијелу Светог Петра Другог Ловћенска Тајновидца највећег српског песника“, закључио је Дубак.

У наставку вечери пјесници, учесници осмих „Дана Његошевих“ говорили су духовну поезију.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This