Izaberite stranicu

Његово преосвештенство владика рашко – призренски г. Теодосије уз саслужење игумана манастира Свети Врачи, архимандрита Стефана, игумана манастира Драганац, оца Илариона, игумана Светих Архангела, оца Михајла, старешине манастриа Бањска, оца Данила и више свештенослужитеља рашко – призренске, нишке и бањалучке епархије, у манастиру Светих Козме и Дамјана у Зочишту, код Ораховца, служио је свету Литругију поводом данашњег празника.

Светој литургији је присуствовао велики број верника пристиглих из свих крајева наше земље. Ове године, за празник су дошли и расељени Срби из Суве Реке.

„Благодат Светога Духа и молитве Светих безсребреника Козме и Дамјана сабрали су нас овде у овој светој обитељи да прославимо дан угодиника Божјих, Козме и Дамјана“, рекао је у беседи владика Теодосије.

Наглашавајући исцелитељске моћи Светих безсребреника, ЕпископТеодосије је рекао да је вера у њих помогла у обнови живота у некада разореном и разрушеном храму, подигнутом овим светитељима у част.

„Оно што је велико чудо јесте да се ова света обитељ исцелила и обновила, не само у физичком и материјалном смислу, већ и диховно. То значи,  да никада Козма и Дамјан нису напустили ово место. Када је црква била срушена и минирана многи су сами долазили ту, да им се на рушевинама храма читају молитве и призивали су Божју помоћ.  И ево, црква је обновљена и лепша него икада прима све нас овде. Моштима Светих Козме и Дамјана призивамо милост Божју, да Господ исцели све нас, оне који су од греха посустали подигне и да се и ми као Израиљ, који се много пута подигао из пепела, обновимо“, рекао је владика Теодосије на крају беседе.

Српско удружење „Баштионик“ из Бања Луке било је домаћин славе у Зочишту. Председник овог удружења, Предраг Адамовић каже да је у манастир дошао у пратњи четрдесетак младих из Републике Српске, те да се Косову и Метохији увек и радо враћа.

„Мени је ово већ десети долазак и не бројим их више. Од првог доласка мог, могао бих све утиске да сажмем у једну ријеч, зарази се човијек једноставно Косовом и Метохијом и то онда не пролази, мора доћи поново. Овде из сваког човијека, из сваког камена, из сваког дрвета извире светост, извире љубав о којој причамо, извире све оно о чему причамо, што смо учили и што нас уче. Тако да заправо ви осјетите да не долазите већ да се враћате, да сте свој на своме и то нам заиста даје снагу“, рекао је Адамовић.

Поред Зочишта представници Удружења „Баштионик“ су обишли Велику Хочу и Ораховац, а боравиће и у Новом Брду.

Преузимајући и целивајући део славског колача, за наредног домаћина славе пријавио се Владан Миленковић из Косовске Митровице.

Извор: ТВ Храм

ТВ Храм: Слава Свети Врачи Козма и Дамјан у манастиру Зочиште

Pin It on Pinterest

Share This