Izaberite stranicu

Црква Светог Саве у Њујорку, која је изгорела у пожару на Васкрс 2016. године, добиће до Божића нов кров. Потом ће у том храму моћи повремено да се служе Литургије, уз одобрење њујоршког Завода за заштиту споменика.

Старешина Цркве Светог Саве, протојереј Живојин Јаковљевић, подсећа да је храм у стравичном пожару, који се догодио 1. маја 2016. године, претрпео велика оштећења. У протеклом периоду очишћен је шут и припремљени су зидови за постављање нове челичне кровне конструкције, уместо дрвене која је изгорела у пожару.

Обнова православне цркве, која се налази у срцу Менхетна, између Пете авеније и Авеније Америка, захтевала је претходне детаљне анализе, а чак годину дана чекало се одобрење Завода за заштиту споменика да се започне са чишћењем шута.

Пожар је оштетио унутрашњи слој на зидовима, од скупоценог кречњака који је 1850. године, када је саграђена црква, допремљен из Француске, а чији су остаци након пожара ручно скидани са зидова како би се избегло њихово рушење.

„Поред свих тешкоћа које смо имали, успели смо да се организујемо, очистимо шут и припремимо зидове како би црква до Божића била под кровом“, рекао је прота Јаковљевић за Танјуг.

До тада ће, како каже, бити постављени прозори и врата и замењен под оштећен приликом пада тешких лустера од бронзе.

Важно поновно обједињавање црквене заједнице

Прота Јаковљевић наводи да је, осим обнове храма, једнако важно да се поново обједини и црквена заједница у Њујорку коју је, како каже, веома погодио тај несрећни догађај.

Епископ источноамерички Иринеј Добријевић наводи да ће након постављања крова у цркви моћи да се, уз одобрење Завода за заштиту споменика у Њујорку, повремено служе литургије.

Владика Иринеј истиче да помоћ за реконструкцију храма стиже са свих страна, али да не помажу само Срби већ и други народи.

Међу првима у помоћ је притекла Англиканска црква, за коју нас, како каже, веже традиционално пријатељство будући да је англикански бискуп Манинг четрдесетих година прошлог века поклонио овај храм српском епископу Николају Велимировићу, с којим је гајио блиско пријатељство.

„После пожара Англиканска црква уступила нам је капелу на Теолошком факултету, коју смо пола године бесплатно користили за богослужење“, каже владика за Танјуг.

Грчка црква уступила је Храм Светог Елефтерија, који се налази у непосредној близини Цркве Светог Саве, где наше свештенство сваке недеље служи литургије, а неретко и заједно са грчким свештеницима.

„Толико смо се сродили да ће нам бити тешко да се растанемо када наша црква буде обновљена. И Руси су нам изашли у сусрет, па о Васкрсу или Божићу служимо у њиховој цркви пошто грчки храм тада не може да прими све наше вернике“, прича Добријевић.

Додаје да ће здању у готском стилу у потпуности бити враћен некадашњи спољашњи изглед, али да ће уз дозволу Завода за заштиту споменика у храму бити постављена базилика у рановизантијском стилу.

„Имамо велике планове које ћемо реализовати уз помоћ изузетног архитекте Дона Живковића, Србина рођеног у Аустралији, који је стручњак за рестаурацију који све ради бесплатно за цркву, а убедио је своје сараднике да цену свог рада снизе за 20 одсто“, каже владика Иринеј.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This