Izaberite stranicu

Споменик некадашњем поглавару СПЦ биће у четвртак откривен на Ташмајдану. Малеш: Намера ми је била да прикажем његово духовно биће

СПОМЕНИК патријарху Павлу у уторак је постављен надомак Цркве Светог Марка на Ташмајдану, а у четвртак ће бити свечано откривен. Статуа вајара Зорана Малеша, изливена у бронзи у ливници Јанковић, представља седећу фигуру вољеног патријарха која делује као да лебди.

Аутор је модел статуе обликовао у глини током протеклог лета, као учесник кикиндске колоније “Тера”.

– Идеја је била је да патријарха Павла представим у чину молитве, у седећем положају скрштених руку, како се моли за све нас – објаснио је за наш лист Малеш, коме је 44. наследник на трону Светог Саве уметничка преокупација готово целу деценију.

Пре осам година, у Националној галерији у Београду, Малеш је приредио изложбу на којој су била представљена управо дела посвећена у народу омиљеном патријарху, слике, скулптуре и графике. Једна од изложених скулптура запала је за око градским менаџерима, који су од уметника тражили да на основу ње изради споменик који ће од сад красити Ташмајдански парк.

– Желео сам да споменик не буде класичан. Утисак да патријарх Павле лебди постигао сам управо тиме што се у том седећем, молитвеном положају не ослања на неко постоље – појашњава вајар, који изражава захвалност Националној галерији на сарадњи, те “Атлас групи”, која је овај, 50.000 евра вредан подухват финансирала.

Висина самог споменика је метар и осамдесет центиметара, а с постаментом – два метра и двадесет центиметара, јер по суду аутора “не би било примерено да он буде монументалних димензија”:

– Сам патријарх Павле није био нарочито висок човек, а изразито велики споменик не би био ни у складу са његовом скромношћу – каже вајар, чија је намера била да представи духовно биће патријарха кога су многи сматрали живим свецем.

ОДБОР

ПОДИЗАЊЕ споменика на Ташмајдану благословио је патријарх Иринеј, а у одбору за његово подизање су епископ Стефан, градски урбаниста Милутин Фолић, заменик градоначелника Горан Весић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић. Споменици покојном поглавару Српске православне цркве, откако се упокојио 15. новембра 2009. године, подигнути су у Лепосавићу, Бајиној Башти и Требињу.

Извор: novosti.rs

Pin It on Pinterest

Share This