Izaberite stranicu

У четвртак, 8. новембра, Његово блаженство Патријарх Теодор II, папа и Патријарх александријски и све Африке, стигао је у земљу крвавих дијаманата – Сијера Леоне, у пратњи архимандрита Атанасија Кајембеа. На аеродрому су Његово блаженство дочекали локални Митрополит гвинејски Његово високопреосвештенство  Георгије, амбасадор Египта, канцелар Митрополије гвинејске о. Темистокле Адамопулос, представник Министарства спољних послова ове земље и свештенство Сијера Леонеа.

У наставку је, у специјалном броду, Патријарх је отишао у престоницу Фритаун, где су га дочекали представници локалних медија. У краткој изјави је истакао важност коју Сијера Леоне има у његовом срцу, и  велику радост што се враћа у ову земљу после шест година да би отворио нове православне црквене школе.

У петак 9. новембра Патријарх је присуствовао служби у Цркви Светих Константина и Јелене поводом празника Светог Нектарија и у наставку се сусрео са г. Алије Кабом, министром спољних послова.

Министар је изразио добродошлицу Патријарху у Сијера Леоне, захваливши му на дивном подухвату које Православна црква проводи у овој земљи, посебно у области образовања, и уверио га је да је држава спремна да помогне рад Александријске патријаршије.

Патријарх је са своје стране захвалио на топлом дочеку и гостопримству и изразио задовољство што се вратио у тако напаћену земљу да би благословио нове радове који су намењени искључиво деци. Патријарх је потом посетио етиопски мисионарски центар Светог Мојсија у области Ватерлу, где су га дочекали министар образовања, свештенство и стотине деце из православних школа.

Православно дечје село је модел-село за Православну Цркву и овде ће деца сирочад налазити мајчинску љубав и наклоност од стране дадиља, склониште, уточиште, храну, мединцинску бригу и образовање.

Патријарх Теодор је благословио и отворио прве две куће и благословио 24 сирочади која ће бити тамо смештени. Уследила је приредба у којој су сва деца учествовала.

На почетку прославе, Митрополит Георгије је поздравио 117. наследника на престолу Светог Марка, Теодора II, и изразио задовољство што је на  празник Светог Нектарија дошао Патријарх у напаћену земљу Сијера Леоне, да би  деца то пропратила великим аплаузом.

Министар образовања је похвалио залагања Александријске патријаршије на отварању просветних и хуманитарних установа у његовој земљи.

Извор: Александријска патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This