Izaberite stranicu

„Црква Христова је тијело Христово, а Он вјечна и непромијенљива глава тога тијела. Они који припадају том Тијелу постају Његови чланови тако што примају свето крштење у име Оца и Сина и Духа Светога, казао је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки г. Амфилохије поред ћивота Светог Василија Острошког у манастиру Острог гдје је на празник Св. Козме и Дамјана служио Свету архијерејску литургију.

Објашњавајући да се они који се крштавају облаче у Христа, Митрополит је појаснио да крштени примају силу Божју и постају чланови Божије заједнице и народа који се сабира са разних крајева свијета из свих земаљских народа:

„Сабирају се и постају чланови и удови – Цркве Христове, заједнице која није за пролазност, у којој се не рађа, као из материне утробе, за овај пролазни земаљски живот, него се рађа за вјечни и непролазни живот.“

Нагласио је владика да чланови Цркве Божије добијају разне дарове, да је љубав пуноћа свега и да њоме Бог испуњава људска срца.

„Ако је Бог љубав, а јесте, онда је и човјек призван, створен по лику и по подобију Божијем, да и он буде љубав. Прије свега да воли Господа Бога свим срцем, душом и мишљу, а ближњега свога (а ближњи је сваки човјек) да љуби као себе самога и више него себе.“

Бог је заволио људски род и овај свијет да је и Сина Свога дао да сваки који у Њега вјерује не погине, него да има живот вјечни. Син Божји, Исус Христос дошао у овај свијет да служи и жртвује Себе за живот и спасење свијета, подсјетио је Митрополит и нагласио да је Света литургија оприсутњење те Његове Боговчовјечанске жртве:

„Дарује нам Себе и Своју љубав. Жртвује се за нас, наше здравље, исцељење, за наш напредак. Жртвује се Господ за спасење свијета. То оприсутњење је у свакој Светој литургији, па и овај данашњој. Ми приносима сами себе, једни друге и сав живот свој Христу Богу на дар, а Он себе дарује нама и непрекидно нам се дарује као истина … као живот вјечни непролазни. Дарује нам Своје Тијело и Крв. Господ нам се дарује се као хљеб живота који силази с неба и сваки који једе од тога хљеба неће умријети него ће вјечно жив бити.“

Високопреосвећени је истакао да је кроз вјекове много дивних свједока Њега као истинитога Бога и савршенога човјека. Подсјетио је да данас славимо бесребренике Козму и Дамјана који су добили Божије дарове исцељења у своје вријеме док су ходили по земљи и пострадали за Христа и који кроз вјекове дарују исцељење свима који славе Бога и који их поштују:

„Међу њима као исцелитељ је Свети отац наш Василије Острошки који више од триста година, непрекидно живећи у овој  пустињи, је добио ту силу Духа Светога животворнога. Уселила се у ову пећину, у њега и његове кости, тијело и душу, сила Божја, која исцелитељски дјелује на све оне који цјеливају његове свете мошти, и који се труде да живе онако као што је он живио. Само тако могу добити од њега божански дар – дар Христове љубави и само тако потврђују да су заиста чланови заједнице Цркве – Тијела Христовога и Његови часни удови.“

Наглашавајући да су исцелитељи и чудотворци и Свети Козма и Дамјан, и Василије Острошки, Митрополит је казао да само Бог знаде још колико је њих који су примили те божанске дарове.

„Сви који су се крстили примили су, свако по својој мјери, те божанске дарове. Зато када се сабирамо на Светој литургији, када се молимо и призивамо Духа Светога да сиђе на нас и да освешта нас и наше дарове, тада се и причешћујемо Тијела и Крви Господње, наравно, када се припремимо за ту Светињу.“

Подсјетивши на јеванђељску причу о исцјељењу крвоточиве жене, Високопреовећени је казао да наш живот није ништа друго него дотицање хаљина Господњих, а свети Божији људи су управо Христове хаљине.

„Христова одежда је и Свети отац наш Василије. Зато ко се дотиче хаљине тога Светог Божјег угодника и његових моштију, он тим додиром, као жена крвоточива, задобија ту силу ако има вјере и духа покајања и ако се помирио са Господом и ближњима својим. Ако се труди да живи Господ у њему,  као што је живио у Светом апостолу Павлу: Не живим ја, живи Христос у мени. То је оно звање и призвање, та света заједница – Црква Божја која нас сабира и овдје око моштију Светога Василија и у другим мјестима широм васељене“ , закључио је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије поред ћивота Светог Василија Острошког у манастиру Острог.

 

Весна Девић

Острог Тв Студио: Бесједа Митрополита Амфилохија – Свети Козма и Дамјан (манастир Острог14. 11. 2018.љ. Г.)

 

Pin It on Pinterest

Share This