Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, служио је  данас на празник Св. Козме и Дамјана, архијерејску Литургију у манастиру Савина код Херцег Новог.

У архипастирској бесједи у овој древној светињи владика Кирило је казао да љубав према Богу треба да потхрањујемо, а да ћемо најбоље то урадити љубећи своју Цркву, која је продужена Божија рука међу нама, као и ближњега, подсјећајући да “ко види ближњега свога, види Бога свога”.

Осврћући се на апостолско, јеванђељско опомињање да будемо будни јер је близу долазак Христов, владика је истакао у нашем времену има лоших знакова које, нажалост, дају и неки црквени великодостојници. Подсјетио је на недавно саопштење Сабора наше Цркве који је одбацио одлуку Константинопољскога трона о васпостављању у чинове, безаконика Денисенка и Макарија Малетића који су црквени преступници:

“Ми нећемо са њима и њиховим клирицима саслуживати, уз сву љубав, поштовање према Константинопољском трону и браћи Грцима, мајци Цркви”, казао је владика и нагласио да безаконике не можемо ставити као правило вјере.

Подсјетио је да је у Украјини 70% православних вјерника у канонској Украјиниској цркви.

“Презирући већинску канонску Цркву, њихово стојање у вјери, све муке које је видјела та Црква, и вјера, и народ, ми дајемо предност преступнику. То је преседан”, истакао је Еписоп Кирило и нагласио да је то “кабинетско богословије” које нема много везе са непосредном паством, тако да је ту увијек опасност од клерикализама и вјештачког решења које није реално.

Владика је казао да зато Црква, клир и народа морају увијек заједно да доносе све важне одлуке у љубави, јер смо сви једна Црква, једно тијело, чија је глава Христос.

Истичући да је наша Црква позвала браћу, Русе и Грке и све остале Цркве, да на једном свеправославни сабору или продужетку Критског сабора, у љубави донесемо одлуке о тим важним питањима, владика Кирило је казао да постоји доста питања неријешених у православљу:

“Код нас у Јужној Америци имамо пет православних епископа у једном граду. Није то еклисиолошки исправна ситуација, древна Црква је била другачије уређена. Просто су се формирале те националне групе, свакако да је битан и тај рад са националним групама, одржавање традиције и културе, али треба да осјетимо да смо сви православни једно у Христу, и да је другостепена национална и свака друга припадност.”

Примјећујући да сад неки обоготворавају државу, Преосвећени је казао да сви волимо нашу државу и молимо се за њен просперитет и да ћемо сјутра, ако треба, положити животе своје за њу, али има нешто вредније од државе. То је вјера православна, Црква и Бог морају бити увијек на првом мјесту – Царство небеско, а све остало ће нам се додати.

Говорећи о оприсутњењу Царства небеског, које нас плијени када читамо Житије светих који су имали јасну и реалну његову слику и ништа му нијесу претпостављаали, владика Кирило је истакао да је такав случај и са Св. Козмом и Дамјаном:

“Они су били љекари, али су ту љекарску вјештину сјединили са благогадаћу и више су лијечили именом Господњим, него љекаријама. То је благо једног народа и благо сваке професије, кад човјек оно што има и зна, принесе Богу. То је оно када Црква и држава заједно раде на добро народа. То је оно што је најбоље.”

Као примјер, владика је навео Византијско царство, симфонију државе и Цркве. Такође је истакао да онај ко жели добро народу и души својој, он ће све врлине и квалитете принијети Богу, сјединити са Божом благодаћу.

Подсјетивши на јеванђељске ријечи Бадава сте добили забадава дајте, Епископ буеносајрески Кирило је казао да бесребреници Козма и Дамјан нијесу случајно добили дар исцељења, већ су се обучавали љекарској вјештини, а уједно имали строги хришћански живот и да су се и те како потрудили:

“Међутим сав наш труд и дјела, све што добијамо је дар Божији и то треба да знамо. На крају све добијамо даром и никаква наша дјела не могу да купе благодат. Једна капља благодати Божије је вриједнија од свих блага овога свијета. То су знали бесребреници, чудотворци, то нам казује Јеванђеље: Забадава сте добили бадава и дајте. То је оно што је била карактеристика свих истинских Божијих људи.”

Помолио се Св. Козми и Дамјану да облагодате наше болнице, љекаре, свештенике, Цркву, који треба да заједно, као силе које исцељују, душевно, ментално и физички снагу човјека и народа, раде на добро народа.

“Нека би нас Господ објединио и у том дијелу и облагодатио силом Својом да извршавамо то и да увијек знамо да смо забадава добили и да забадава и дајемо”, закључио је  Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, подсјетивши да се један дио моштију Светих Козме и Дамјана, које многе породице, еснафи славе као своју крсну славу, налазе се у манастирима Зочиште и Сопоћани, а да дио моштију има и древна савинска обитељ које су данас изнијете на цјеливање вјерном народу сабраном у манастиру Савина.

Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This