Izaberite stranicu

Синод канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) објавио је да раскида евхаристичко општење са Цариградом због дешавања у Украјини, наводи се у изјави објављеној на сајту УПЦ.

У саопштењу се наводи да је, признавши расколнике са постојећим чиновима, Цариградска патријаршија „сама кренула путем раскола“.

„Узимајући у обзир деструктивне активности и грубо кршење канонских правила од стране Цариградске патријаршије, свештенство Украјинске православне цркве треба да суспендује евхаристичко општење са свештеницима Цариградске патријаршије, а верници да учествују у Светим тајнама у црквама Цариградске патријаршије“, наводи се у одлуци Синода.

Осим тога, Сабор епископа УПЦ који је одржан после заседања Синода, истакао је да су се верници више пута обраћали Патријарху Вартоломеју са захтевом да се не озакоњује раскол под изговором успостављања аутокефалности, али њихови захтеви су занемарени.

„У вези са тим, евхаристичко општење Украјинске православне цркве са Цариградском патријаршијом тренутно је немогуће и прекида се“, наводи се у саопштењу.

При томе се наглашава да је процес давања указа о аутокефалности „вештачки и наметнут споља“ и не одражава унутрашњу црквену потребу.

Украјинска православна црква сматра да то неће донети реално црквено јединство, већ ће само продубити раздор и појачати сукобе у Украјини.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This