Izaberite stranicu

Канонска Украјинска православна црква Московске патријаршије неће учествовати у „сабору уједињења“ чије се одржавање планира ради стварања јединствене Православне цркве у Украјине. Ово је у интервјуу за грчко издање Ортодоксија.инфо изјавио председник Информативно-просветитељског одељења УПЦ Архиепископ нежински и прилукски Климент.

„То је апсолутно немогуће. Оци овог такозваног сабора ће, како препостављамо, бити раколници, људи који су сами себе назвали свештеницима и епископима. Занимљиво је да се чак ни патријарх Вартоломеј, премда је објавио да је Филарету скинута црквена забрана, још увек није сјединио с њим око Евхаристијске Чаше“ , рекао је Архиепископ Климент.

Јерарх је истакао да се канонска Црква не може ујединити с Филаретом који ју је скоро 30 година пратио уз подршку политичара, који је клеветао њен епископат и благосиљао запоседање храмова и примену силе против верника.

Архиепископ Климент је такође истакао да после неканонског мешања Цариградске патријаршије у послове Украјинске православне цркве из Истанбула нису добијена никаква објашњења од званичника.

„Све што се зна о плановима Фанара за Украјину јесте краћи текст коминикеа који је написан тако да нико није схватио суштину самих одлука Синода и то су одломци реченица патријарха из недељне проповеди и малобројни интервјуи неких епископа који не заузимају кључне позиције у Цариградској патријаршији“, рекао је јерарх.

Што се тиче канонске Православне цркве, „у свим њеним епархијама свештеници и мирјани изјављују да неће попустити под провокацијама и да ће живети као што су живели вековима пре тога,“ истакао је Архиепископ Климент.

Извор: Православие. ру

Pin It on Pinterest

Share This