Izaberite stranicu

Први дан пјесничке манифестације ,,Дани Његошеви“, која је отпочела јуче, 12. новембра, на Цетињу, завршен је синоћ у Књижари Матице српске у Подгорици промоцијом књиге Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија ,,Житије Митрополита Петра Другог – Цетињског пустињака и Ловћенског Тајновидца“ и превода Његошевих дјела на руски, румунски и бугарски језик.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је рекао, поздрављајући сабране, да је Житије Његошево углавном засновано на његовој ,,Лучи микрокозми“ и да нема никакве сумње да је Свети Петар Други Ловћенски Тајновидац светитељ, наглашавајући да је савременији данас у овом, него у свом времену .

„У једном његовом писму, које је написао свом пријатељу Тршћанину, он себе назива мучеником два противна урагана, азијатскога и европејскога, и негдје дубље гледано он је то био и остао и данас. А и ми данас овдје живећи у времену, ево смо мученици између та два иста урагана.“

Митрополит је истакао да је владика Раде доживио историјску трагичну реалност:

„Петар Други Петровић Његош јесте пјесник, али његова поезија је заиста најдубљи доживљај себе самога и свега онога што носи човјек у својој природи, и позитивно генеза негативног, најдубљи доживљај саме реалности људскога живљења овдје на земља, а онда исто најдубљи доживљај, виђење те тајне која се догађа и у преегзистенцији, али која се наставља у есхатону.“

Владика Амфилохије је поручио да се кроз Његоша враћамо и њему и Богу:

„Заиста је Његош тајновидац, Боговидац, човјековидац, зловидац. Он се потпуно предаје, и овдје у животу и у упокојењу, и послије смрти, у руке Божије, тако је дубока, непоколебљива Његошева вјера. Добро је што се враћамо њему, а кроз њега и себи и Богу.“

Модератор вечери Милица Бакрач подсјетила је да је књига Митрополита Амфилохија ,,Свети Петар Други  – Цетињски пустињак и Ловћенски Тајновидац“ добитник награде Марко Миљанов УКЦГ.

О књизи Високопреосвећеног говорио је књижевник Будимир Дубак који је истакао да је ово Митрополитово дјело заиста капитално, и да је сасвим сигурно да је послије знамените књиге Светог владике Николаја Велимировића најзначајније, најсвеобухватиније и најдубље дјело које је написано о Његошу.

Скупу је присуствовао и Преосвећени владика буеносаиреско-јужноцентралноамерички г. Кирило.

Госте су, испред организатора, поздравили Милутин Мићовић селектор овогодишњих ,,Дана Његошевих“  предсједник Књижевног друштва „Његош“, Радомир Уљаревић испред „Његошевих вечери поезије“ и Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе.

Поздрављајући присутне Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе је поручио да сви чланови овог удружења припадају Његошевој Црној Гори.

Поздрављајући скуп Милутин Мићовић се запитао какву вриједност за нас има животворна ,,Луча“ ако ми сами  не можемо имати учешћа у њој.

,,Луча је бесмртна. Никад не може бити убијена мачем, нити прекривена земљом“, поручио је Мићовић.

Илија Иља Числов  који је превао ,,Лучу микрокозма“ на руски језик казао је да је, приликом превођења, највише водио рачуна о језику, о Његошевом стиху, јер је сваки  његов стих постао народни афоризам.

Љубица Рајкић преводилац ,,Луче  микрокозма“ на румунски језик  казала је да је преводити ,,Лучу“ са Његошевог ванвременског језика више него захтјевно док је Андреј Романов који је превео ,,Горски вијенац“ на бугарски језик, истакао да му је то била животна мисија, и да је осам година радио на преводу.

,,Срби морају у свему да буду јединствени, како због њих самих тако и због душмана“, рекао је, између осталог, Романов.

Издавачи превода ,,Луче микрокозма“ су Епархија будимљанско-никшићка, књижевно друштво ,,Његош“ и ,,Штампар Макарије“.

Други дан “Дана Његошевић“ одржава се данас у Бару гдје ће, како је најављено, у 18 часова у крипти Храма Светог Јована Владимира у Бару тематску бесједу одржати књижевник Будимир Дубак.

Трећи дан манифестације, 14. новембра одржаће се сјутра у Никшићу, гдје ће домаћин учесницима бити преосвећени владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Слободанка Грдинић

Pin It on Pinterest

Share This