Izaberite stranicu

Дводневна прослава јубилеја, 10 година постојања хуманитарног омладинског клуба „Млади за Космет“,  која је почела у суботу вече хуманитарним концертом “Догодине у Призрену” у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици на којем су наступили призренски богослови, „Београдски синдикат“ и Даница Црногорчевић, настављена је у недјељу трибином ‘‘Утицај поп културе на систем вриједности“.

У трибини, у препуној крипту подгоричког храма, учествовали су чланови реп групе „Београдски синдикат“, Феђа Димовић, Бошко Ћирковић – Шкабо и Блажо Вујовић, као и архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац и протосинђел Андреј Дечанац, професор Богословије “Светих Кирила и Методија” у Призрену.

Млади људи су показали велико интересовање, па је и разговор на ову тему трајао више од два сата.

У оквиру првог круга обраћања гостију сви учесници дали кратко виђење на почетну тему трибине.

Високопреподобни архимандриг Иларион је на почетку свог излагања изразио радост због јединственог, дводневног догађаја прославе јубилеја „Младих за Космет“ и рекао да је само Бог могао на једном мјесту да обједини толико различитих феномена.

Отац Иларион је рекао да је потрага за Богом основа свих трагања младих кроз поп културу и присјетио се једног интересатног догађаја из манастира Ивирон.

Професор Призренске богословије, протосинђел Андреј је истакао подвиг својих ученика који су као дјеца од 14 година одлучили да дођу и почетак свог богословског образовања учине управо у Призрену. Говорећи о теми, нагласио је да ми живимо у времену дистопије, феномену који је дијаметрално супротан појму утопије. Казао је да су форме умјетничког изражавања постале прилично поједностављене. У музици је то математички доказиво.

Као први од чланова реп састава “Београдски синдикат” говорио је Феђа Димовић. Он је на питање модератора трибине, колико се ова разликује од више од стотину колико су одржали у годинама иза, истакао да је разговор у подгоричком храму и форматом и квалитетом, новитет у њиховом дјеловању.

Подсјетио је да је прва трибина на ову тему кренула управо са Православног богословског факултета у Београду.

Блажо Вујовић, други учесник из редова “Београдског синдиката” говорио је о перфидности савремених маркетиншких метода у које су умногоме инкорпориране идеја Сигмунда Фројда. Он је истакао да млади не треба да се стављају у пасивну позицију из које не могу ништа да учине.

Бошко Ћирковић – Шкабо рекао је да реп, иако није аутентични израз са овог подручја, може бити искориштен као медијум за поруке дубљег значења.

По његовим ријечима, гостујући широм Србије схватили су да музика коју раде и поруке које шаљу, имају велики утицај на младе и да због тога треба нарочито, да обрате пажњу на поруке које шаљу.

Трибина ‘Утицај поп културе на систем вриједности“ уживо је преношена на таласима радија „Светигора“ и стримована на друштвеним мрежама, што је утицало да се велики број људи и ван храма, укључи у трибину, постави питања или изнесе своје коментаре.

Модератор ове интерактивине и врло занимљиве трибине, био је вјероучитељ Павле Божовић, иначе члан удружења “Младих за Космет”.

Трибином ‘‘Утицај поп културе на систем вриједности“ завршена је манифестација “Догодине у Призрену” којом су „Млади за Космет“ прославили десет година рада. Остаће уписана и упамћена као догађај који је у тмурним временима распећа свете српске земље, на једно мјесто сабрао више хиљада младих – са поруком “Косово је срце Србије и душа Црне Горе”:

„Косово је семе из којег сам ја поникао, извор и корито из ког је народ потекао…Ту на месту старом, где је Милош живот дао, вођен Лазаревом правдом, опет васкрснуће народ. Јер у нама и даље живи предсказање – Косовски завет који трајаће занавек. Зато учимо децу да знају праву истину. И нек нам поздрав буде: Догодине у Призрену!“

 

 

Pin It on Pinterest

Share This