Izaberite stranicu

Архиепископ прешовски, Митрополит Чешких земаља и Словачке Ростислав саопштио је да молитвено подржава Украјинску православну цркву Московске патријаршије на челу с Његовим блаженством Митрополитом Онуфријем.

Веома саосјећамо с братском Украјинском православном црквом, изјавио је поглавар Православне цркве Чешких земаља и Словачке приликом сусрета с представником УПЦ при европским међународним организацијама Епископом баришевским Виктором (Коцабом) 10. новембра 2018, саопштава Информативно-просвјетитељски одсјек УПЦ.

Епископ Виктор је говорио о миротворној и социјално-хуманитарној активности УПЦ у Украјини, као и о последњим догађајима у црквеном животу.

Његово блаженство Ростислав је казао: «Ми веома саосјећамо с братском Украјинском православном црквом. Уз вас смо молитвено, подржавамо и подржаваћемо Украјинску православну цркву на челу са Његовим блаженством Митрополитом Онуфријем. Ми не говоримо «ваш» украјински народ, него «наш» народ, зато што смо ми једно у Христу и припадамо јединственој, саборној и апостолској цркви. Молимо се и вјерујемо и надамо у мудра рјешења читавог васељенског православља у вези са ситуацијом у Украјини. Као што свједочи историја, никада се мијешање државе и политике у црквене послове није завршавало успјешно, зато што се привремена корист не може задобити путем кршења црквених канона Православне цркве».

Истога дана у Кишици (Словачка) Епископ баришевски  Виктор учествовао је у Великој вечерњи с литијом у катедралном саборном храму тог града поводом престоног празника у част светог Јована Милостивог, Патријарха Александријског.

Како је раније саопштено, поглавар Пољске православне цркве  Митрополит варшавски и све Пољске Сава изразио је подршку Његовом блаженству Митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију.

Извор: spzh.news/ru

С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This