Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 10. новембра 2018. године у Патријарашкој резиденцији у Београду Његову узоритост надбискупа бечког Кристофа кардинала Шенборна.

Пријему су присуствовали Његово преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, апостолски нунције у Србији надбискуп г. Лучијано Суријани, надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, а у име Председника Републике Србије генерални секретар г. Никола Селаковић.

Вођени су разговори о односима Српске православне цркве и Римокатоличке цркве, при чему је Његова светост заблагодарио Надбискупу бечком и Римокатоличкој цркви у Аустрији што су српски православни верници тој земљи добро примљени и у њој нашли нови дом. Посебно је наглашен хришћански гест Надбискупије бечке када је 2014. године уступила српским православним верницима на употребу цркву у Нојлерхенфелду у Бечу.

У спомен на сусрет, Патријарх српски уручио је Надбискупу бечком монографију „Хришћанске задужбине Косова и Метохије“, која на више од хиљаду страница документује историјско, духовно и културно присуство српског народа на тој српској земљи.

Са своје стране је кардинал Шенборн уручио предстојатељу Српске цркве честицу моштију Светог апостола Андреја.

Претходно је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду обављен приказ књиге кардинала Шенборна „Христова школа живота“, која углавном садржи његова догматска излагања (катихезе) које је држао током 2011. и 2012. године у бечкој Катедрали Светог Стефана.

фото: kathpress.at

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This