Izaberite stranicu

На Светог Аврамија затворника, на 24. недељу по Духовима, служена је Света Литургија у храму под Горицом.

Светом службом началствовао је јереј Блажо Божовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића, протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом су одговарали појци цркве Светог Ђорђа, предвођени хоровођом Снежаном Поповић.

Након прочитаног Јеванђелског зачала по Луки, верном народу обратио се началствујући свештенослужитељ о. Блажо Божовић, тумачећи две приче: о васкрсењу Јаирове кћери и о исцељењу крвоточиве жене.

,, Не постоји ниједно чудо Божије које се данас дешава, а да Бог не окрене лице Своје ка ономе који се исцјељује од својих слабости, болести и патње “, казао је отац у својој беседи.

,, С друге стране, они који се исцељују (као крвоточива жена из јев.приче) са отпустом, треба да поведу рачуна да то Божије доброчинство, не забораве – већ да га својим дјелима и животом потврђују и чувају ”, закључио је отац, рекавши да људи и данас бивају излечени а да то доброчинство Божије заборављају; па опет некако живе и на неки начин функционишу, заборављајући на Бога – мислећи како је то нека њихова заслуга.

,, У Јерусалиму и данас постоји табла са натписом Талита, куми ! – као спомен на мјесто где је била кућа у којој је Господ васкрсао Јаирову кћер “ – дакле, као спомен на доброчинство Божије, на чудо које се дешава ван времена и простора, које треба да нам буде опомена, како је казао о. Блажо, подсећајући да је човек често кратког памћења.

,,Све оно што нам Бог учини, поред тих спољњих видљивих знамења, потребно је да у себи у свом срцу, поставимо један камен међаш – као знак да се над нама и у нашем животу, десило чудо, један преображај у нашем животу где је након тога, све другачије од оног претходног што је било “, казао је отац, пожелевши на крају свога обраћања, да на том путу оздрављења и останемо, управо онако како то Господ тражи од нас.

Примивши Свете Дарове Христове и заблагодаривши Господу на Њима – протиница Надица Радовић, одржала је час веронауке за полазнике школе ,,Свети Ђорђе”.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This