Izaberite stranicu

11. новембра 1331. године упокојио се српски краљ Стефан Дечански Немањић, син краља Милутина.

Послије упокојења оца, Стефан Дечански је наслиједио пријесто српског краљевства. Крунисан је 1322. године на Богојављење

Током владавине осигурао је Србији премоћ на Балкану побиједивши Бугаре у бици код Велбужда 1330. године. Подигао је манастир Дечане, а његова Дечанска хрисовуља драгоцјен је документ са пописом села и становника дечанског властелинства. Манастир Дечане је једна од најљепших грађевина немањићких владара и задужбинара, врхунац византијске и средњовековне умјетности и архитектуре.

Његова круна се чува у ризници Цетињског манастира, а последњи пут је употријебљена приликом крунисања књаза Николе за црногорског краља 1910. године. Том приликом из симболике се књаз Никола крунисао једином поуздано сачуваном круном Немањића.

Он је једини српски краљ који је остао на простору Косова и Метохије и који никада није дозволио да га ико одатле помјери. Кивот са његовим моштим налази се у Високим Дечанима.

Извод из „Љетописа“  – Радио Светигора

Вашој пажњи препоручујемо емисију „Љетопис“ коју Радио „Светигора“ свакодневно емитује у 10:10 часова.  Кроз све значајне датуме „Љетописа“  води вас историчар Миомир Ђуришић – уредник емисије.

Pin It on Pinterest

Share This