Izaberite stranicu

У хотелу „Војводина“ у Игалу је почео научни скуп „11.новембар, 100 година од ослобођења и уједињења“ у организацији Матице Српске, Друштва чланова у Црној Гори.

У име организатора учеснике скупа поздравила је предсједница Друштва Јелица Стојановић и истакла како је циљ „окупљање за расвјетљавање хода и тока историје. Жеђ и љубав према истини, роду, брату и заједништву и насушна потреба да обиљежимо једну од најсјајнијих побједа, али и једно од највећих страдања у историји ратовања за слободу. Скуп и Зборник који ће из њега проистећи, остаће важан документ , свједочанство о нечему што се догодило прије једног вијека. Желимо да отклонимо заблуде. Година 1918.је симбол ослобођења и уједињења слободе и заједништва, изгледа свуда, осим у Црној Гори. Према томе, никад више 1918.значи ли никад ослобођење, и јединство, вољом и жељом народа Црне Горе?! Не каже се никад више 1916. тј.окупација и капитуалација“.

Стојановић је са осталим учесницима скупа изразила осуду према гесту Владе ЦГ да појединим српским интелектуалцима буде забрањен улазак у Црну Гору. Скуп је, иначе, поздравио и секретар Привредне коморе Војводине, која је покровитељ догађаја, Јован Вујичић, затим амбасадор Србије у ЦГ, Зоран Бингулац, а у име Генералног конзулата, Зоран Дојчиновић.

Академик Зоран Лакић је говорио на тему „Ослобођење и уједињење Црне Горе и Боке“ , Војо Павловић „ Француска источна армија и страдања Југославије“. Једини Новљанин на овом научном скупу је др Горан Комар, који је говорио о „Три вијека борбе за слободу“. Скуп на којем учествује око 30-так историчара и публициста трајаће и сутра када се са посебном пажњом очекује предвање Митрополита Амфилохија на тему „Митрополити Митрофан Бан и Гаврило Дожић, ослобођење и уједињење“. Најављено је и учешће владике будимљанско-никшићког Јоаникија, који ће говорити о „Косовском завјету и 1918.“.

Митрополит Амфилохије ће служити сутра у манастиру Савина свету Архијерејску литургију у 8 часова , а за 11 је најављен помен страдалима у Великом рату.

                                                                                                                        З.Шакотић
Фото: in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This