Izaberite stranicu

У дану када наша Света, саборна и апостолска Црква прославља Светог великомученика Димитрија, Свету литургију у Храму Свотог Јована Владимири служио је протојереј Љубомир Јовановић уз саслуживање протојереј-ставрофора Слободана Зековића.

Након што је отац Љубомир прочитао Свето јеванђеље, пастирском бесједом вјерном народу се обратио отац Слободан.

Говорећи о данашњој јеванђељској причи прота Слободан је подсјетио на ријечи Господње да смо сви призвани да свједочимо Господа:

“И заиста сви хришћани су призвани да вјеру у Господа, Јеванђеље које читамо, вјеру коју исповиједамо не држимо само на језику, него да се трудимо и животом својим то посвједочимо. Најбољи свједоци Христови у овоме свијету били су и остали свети мученици, а међу њима свакако, посебно мјесто припада Светом великомученику Димитрију.”

Отац Слободан је подсјетио на житије Светога Димитрија који је као млад човјек из угледне, благочестиве породице, наслиједио оца на мјесто солунскога војводе у вријеме римског цара Диоклецијана великога прогонитеља хришћана.  У свиму државним пословима Свети Димитрије, као и његов отац вјерно су служили цара, али када је Диоклецијан наредио војводама а међу њима и Светом Димитрију да отпочну прогон хришћана, он се томе успротивио. И не само да није гонио хришћане него је гдје год је могао, помагао, кријепио, тјешио оне који су били изложени гоњењу.

“Прије свега у срцу своме носећи Христа, ријеч Његову спасоносну и устројавајући живот свој по тој ријечи Христовој, када је дошао тренутак Свети Димитрије, као и остали свети мученици који их је препуно Царство небеско, своју вјеру у Христа Господа без страха је посвједочио и пред бившим својим старешинама и пред царем.”

Наглашавајући да је Свети Димитрије презрео сво богатство и славу која му је имао као високи чиновник, војвода солунски, отац Слободан је казао да се овај Божији угодник када је због своје вјере бачен у тамницу, није уплашио смрти:

“Својом вјером непоколебљивом посвиједочио је вјеру у Христово васкрсење и вјеру у наше васкрсење са Христом и кроз Христа и зато кажемо да су свети мученици, а међу њима и Свети Димитрије, били и остали најбољи свједоци Христовог васкрсења.”

Протојереј-ставрофор Слободан је казао да је Господ Светог Димитрија због његове вјере, љубави према Христу, браћи и свим хришћанима обдарио великом благодаћу како за  његовог живота тако и послије њега. Истиче да житије Светога Димитрија наставља да се исписује и данас, и да непрестано кроз вјекове он притиче у помоћ хришћанима који га са вјером призивају и траже молитвено помоћ и заштиту.

Прота Слободан је подијелио са вјерним народом виђења солунских свештеника и вјерника, потвршујући да се Свети Димитрије јављао више пута у вријеме 90-их година када је наш народ страдао широм српских земаља:

“Виђали су га солунски свештеници и вјерници у његовом величанственом храму у Солуну гдје његове мошти почивају. Виђали су војника крвавог, израњаваног како улази у капелу гдје се налазе мошти Светог Димитрија и касније је војник постајао невидљив. То је он долазио са бојишта – ратишта гдје су хришћани страдали. У то вријеме када се јављао и наш народ је страдао, а Свети Димитрије притицао у помоћ и давао снагу и крепост да се у тим тешким тренуцима опстане и однесу велике и славне победе.”

Наглашавајући да Свети Димитрије, као и сви свети, чује молитвени вапај сваке рањене душе, свакога хришћанина који је у потреби, ако га са вјером и љубављу призивају, отац Слободан је казао да и он и сви свети тада притичу у помоћ.

“Оно што је до нас, јесте да се угледамо на свете, да се угледамо на њихову вјеру, љубав, трпљење, њихову храброст у оним тренуцима када је потребно да се храброст и вјера посвједоче”, закључио је у литругијској проповједи протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Након причешћа вјерних и завршетка Свете службе, освештани су и пререзани славски колачи, као и славско кољиво које су данашњи свечари донијели. Оци Слободан и Љубомир су честитали свима који данас славе овог Божијег угодника, а сабрање је настављено у крипти храма.

Дејан Вукић / Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This